Hus vs. lägenhet?

Läste för någon vecka sen om en hund som hade blivit omplacerad, pga att ägarna hade flyttat till lägenhet. Dom ansåg att hunden inte var lycklig längre, och valde att omplacera denna till en familj som bodde i hus istället. Det gjorde mig lite fundersam – är det att föredra att hundar bor i hus framför lägenhet? Vart får den det bästa livet?

Enligt min erfarenhet så är det tvärtom mot vad många kanske tycker. Skulle jag, mot all förmodan, omplacera någon av mina hundar så hade dom troligtvis hellre hamnat hos någon som bor i lägenhet än i hus.

Är man en aktiv hundägare och bor i lägenhet, så åker man ofta iväg till diverse olika skogar om områden där man kan gå långpromenader med sin hund, kanske ha den lös osv. Ofta åker man iväg till någon klubb för att träna med sin hund, vilket leder till att hunden oftast får träffa mängder med andra hundar, ibland får den leka med dom, ibland inte – men den lär sig troligtvis att vara nära andra hundar och att det inte är någon big deal med det.
Oavsett om man är en aktiv hundägare eller inte, men bor i lägenhet, så blir hunden dagligen mentalt stimulerad av att gå promenader runtomkring i centrum där ägaren bor. Hunden får dagligen se bussar (som många kan tycka är läskigt), andra hundar och människor, den får gå på mängder av olika underlag och på olika lite konstiga ställen. Man får ofta en bra miljö- och socialtränad hund, ”på köpet” när man ändå måste rasta den.

Bor man däremot i hus så är det lätt att ett par gånger per dag bara släppa ut hunden på tomten så den får göra sina behov där, ofta medans ägaren är kvar inne i huset t.o.m. Har hunden tur får den gå en promenad per dag, men då blir det ofta samma runda varje gång, där hunden så gott som alltid får springa lös, och om den har riktigt mycket tur, kanske husse/matte kastar lite boll på gräsmattan hemma eller går förbi så den egna hunden får leka med grannens hund, OM den hunden är snäll.
Är det en aktiv hundägare som bor i hus kanske det blir lite mer, då kanske det tränas lite lydnad eller agility på tomten, och kanske ett spår då och då på helgerna – om ägaren orkar. Så åker dom iväg till klubben ett par gånger per månad, om det är en riktigt aktiv hundägare. Men då blir ofta hunden för uppspelt (positivt eller negativt) av att se andra hundar, så det slutar med att ägaren blir frustrerad och arg på sin hund och åker därifrån.

Vilket hem är det som är bäst för hunden? Vart hade man föredragit att sälja/omplacera sin hund? Nu vet jag att jag generaliserar och drar väldigt många över samma kam. Men enligt min erfarenhet så är det OFTAST på det här sättet det ser ut, mer eller mindre. För mig är svaret enkelt vart hunden får det bästa hemmet.

Tills vi hörs nästa gång – kom ihåg att ha kul tillsammans med din hund!

Annonser

4 tankar om “Hus vs. lägenhet?

 1. Jag håller med dig delvis! Jag utgår ifrån att alla hundägare aktiverar sina hundar, men jag har märkt att de med hus kanske blir lite förslappade ibland 😉 Själv bor jag tyvärr i lägenhet på högsta våningen med mina två, så det blir ju en del spring ut och in. Då det är så lyhört hos mig, så får inte mina hundar ha leksaker eller ben som låter, och de får heller inte leka. De ligger bara och sover hela dagarna (förutom alla timmar vi är ute då, haha) DÄREMOT – när vi är på besök hos någon med hus, så lever de upp och blir så glada. de kan gå in och ut som de vill, de får ha ben och leksaker och de får röra på sig så mycket de vill. Det blir en helt annat grej och jag kan själv slappna av också. Jag vet inte, det är svårt att förklara, men jag tror absolut att det beror helt på vilken familj det handlar om! Vet många i hus som ofta bara rastar hundarna – och så vet jag de som går långpromenader dagligen. Själv längtar jag ju till hus.. Vi får väl se om vi blir förslappade 😉

 2. Ja blir ledsen över vilka “husmänniskor” du träffat som gör såhär 😦
  för oavsett vart man bor så behöver hunden socialiseras, miljötänas, tränas osv, ja bor i hus o visst får min hund IBLAND (inte ens dagligen) vara på tomten men INTE för att rastas, här e de dagliga promenader, går in till stan för att träna ströning, åker ut till klubben o tränar o går kurser, ja åker till andra ställen för att han ska få bada på bättre hundvänligare ställen än vad de finns här, hittar nya vägar o gå för att inte gå samma, då man bor i en lite stad e de inte lätt men utan körkort kan man inte åka när man vill, men vi åker när vi får chansen bort till andra ställen, o efter 2dagar hos mig satt han första gången på en buss.
  Så ja hoppas att de e fler som lever som mig o min hund som bor i hus, annars blir ja skrämmande ledsen…

 3. Oj du generaliserar rätt grovt ändå! Lata hundägare finns ju både i hus och lägenheter. Om jag ser till mina egna hundar så trivs de helt klart bättre i hus där vi har egna ytor där de kan “skrota” även när jag är upptagen med annat. De som omplacerade hunden när de flyttade till lägenhet kanske hade en hund som var van att vara ute mycket och som t.ex. skällde mycket av ljuden i en lägenhet? Att bo i lägenhet är trots allt oftast väldigt annorlunda mot att bo i hus där man har hela huset och tomten för sig själv. Inga konstiga ljud mitt i natten osv. Alla hundar trivs inte med den omställningen.
  Varför skulle hundar i hus gå samma runda och få lite boll kastat ibland? Det gäller väl minst lika ofta lägenhetshundar? Det är inte var man bor utan vem man är som är den viktiga faktorn. Dessutom, att hunden får morgon- eller kvällspinka på gården behöver ju inte betyda att den har ett dåligt liv. Livet består ju av mer än första å sista pinkningen liksom! Vi bor utanför stan nu och jag åker iväg med hundarna flera gånger i veckan för att spåra eller liknande. Varje vecka åker vi in till stan för en rejäl långpromenad med några av hundarna. Själv kan jag inte direkt se att mitt hundägande är så annorlunda nu. Den stora skillnaden är väl att jag har tomt med plats för agilitybana och liknande och har mycket bättre möjligheter att lägga in lite korta små träningspass under dagarna än vad jag hade i lägenhet.
  Visst får de inte lika omfattande miljöträning dagligen, men å andra sidan träffar de hästar å traktorer och annat istället som de inte skulle se inne i stan. Lägenhet eller hus är olika, men det blir jättedumt att säga att det ena automatiskt skulle vara bättre än det andra.

 4. Jag har läst alla svar, men orkar inte riktigt svara er en och en, det hade inneburit för mycket upprepningar.

  Jag är fullt medveten om att det är grova generaliseringar, och det har jag skrivit på mer än ett ställe också. Men detta är skrovet utifrån mina egna erfarenheter av hundägare som bor i hus och hundägare som bor i lägenhet. Det var verkligen inte min mening att någon som läste det här skulle känna dig påhoppad eller bli oskyldigt anklagad för att vara en dålig hundägare eller en lat sådan, jag ber om ursäkt till er som kände er påhoppade.

  Jag anser inte hellre att det ena boendet är bättre eller sämre för en hund, för det beror helt på vad för inställning till hundägande ägaren har. Däremot har jag läst allt för många både blogginlägg, annonser både här och var och diskussioner som varit i stort sett tvärtom mot mitt inlägg – att lägenhet skulle vara sämre för en hund. Och det var lite det som var min tanke att lyfta fram också, lägenhetshundar lever ofta ett mycket bra liv också.

  Sen tänker jag hålla fast vid en sak! Och det är att en lägenhetshund med en oaktiv ägare lever ett mer stimulerande liv än en hund som bor i hus med en oaktiv ägare. Det anser jag iaf. Men vi har alla rätt att ha våra åsikter, och inget är mer rätt eller fel än något annat.

  Men det var helt klart intressant att läsa era tankar och åsikter kring det hela. Tack för att ni tog er tid!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s