Sammanfattning av lägret för Anita Axelsson

Jag vet att jag egentligen borde sammanfatta allt jag lärde mig på lägret, skriva i detalj om alla olika agilitybanor och övningar som gjordes, beskriva hur man går tillväga med varje enskilt freestyletrick – men jag orkar inte. Det kommer kanske längre fram, men just nu tänker jag behålla det för mig själv.

Däremot tänkte jag göra en liten kort sammanfattning av det genomgående temat under hela helgen, tänkvärda guldkorn att ta med till all typ av hundträning.

– Om inte vi ger 120%, hur kan vi då förvänta oss att våra hundar ska göra det?
Överlag tycker jag det är mycket så i hundvärlden nu, hundarna ska prestera på topp hela tiden, springa fort och långt, hoppa högt, använda huvudet otroligt mycket och kunna känna minst lilla doft när vi kör diverse olika nosarbeten med våra hundar. Men hur mycket gör vi? Ger vi ALLT vi har på agilityplan? Tänker vi till ordentligt när vi lägger spår eller förbereder för annat nosarbete? Vad för attityd har vi på lydnadsplan när vi begär av hundarna att ha en viss attityd? Otroligt tänkvärd tanke Anita hade, som jag tror satte igång en hel del i huvudet på oss alla som var med på lägret!

– Låt aldrig hunden göra ”fel”/misslyckas mer än 2 gånger.
Att hålla på och älta samma övning gång på gång, och det blir fel efter fel efter fel. Det säger sig självt egentligen att det inte blir bra då. Vi som förare blir frustrerade för att hunden gör ”fel” enligt oss, alltså uteblir belöningen, vilket leder till att hunden blir frustrerad för att den jobbar utan lön, och en frustrerad hund lyssnar oftast sämre på sin förare och då är risken ännu större för att det blir fel igen. Alltså en ond cirkel! Bryt istället och gör en annan övning.

– Variera mer och ge bättre/roligare belöningar!
Detta är inne lite på samma spår som första punkten – vi hundägare blir lätt lite lata och bekväma i våran träning. Det är enkelt och bekvämt att bara hiva iväg en boll till hunden, eller ge den en kamptrasa som man lite halvhjärtat håller emot i, eller sticka till hunden samma gamla godisbit som alltid. Variera mer och engagera dig mer i hur du belönar din hund!

– Förvänta dig inte perfekt resultat första gången när du ska lära hunden något nytt.
Tex vid tricksinlärning. Ha inte bara en godis i handen, och förvänta dig att du kan ge den när hunden rullat runt perfekt. Mata istället på med små godbitar hela vägen runt i rullandet, visa hunden vilket beteende och position det är du vill ha, och belöna det mycket!

– Se hela tiden till att hålla hunden rak och belöna till din fördel.
Hålla hunden rak gör du enklast genom att ha godis i båda händerna och belöna från varannan hand, i tät följd efter varandra.
Belöna till din fördel är oftast bort från dig, eller så nära något föremål som möjligt – beroende på övning.

Tills vi hörs nästa gång – kom ihåg att ha kul tillsammans med din hund!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s