Semester

Just nu har alla ”mina” 3 hundar semester från all typ av träning. Jag tror att det är viktigt för hundarnas hjärnor att få lite ledigt ibland, få smälta allt nytt dom lärt sig. Ofta brukar man uppleva det som att ”polletten har trillat ner” under tiden hunden fått vila huvudet någon vecka. Så det är vad mina hundar får göra nu. Det har varit mycket nytt/nygammalt för alla 3 dom senaste veckorna/månaderna. Så nu är alla förtjänta av lite semester för huvudet.

Men tro inte att jag inte gör något med hundarna för det! Nej så är det verkligen inte. Självklart hittar vi på massa grejer ändå.

För Dixons del ligger fokus som vanligt på stressdämpande. Men nu under semesterveckorna så hjälper jag honom betydligt mycket mer, istället för att säga till honom och sen berömma när han gör rätt. Så nu gör jag istället så att jag lockar på honom, ber honom lägga sig på en speciell filt, och bäddar in honom tight i filten sen. Det vet jag har lugnande effekt på honom. Sen tränar vi såklart på att använda alla 4 tassarna också, på alla promenader. Men det har jag blivit lite lugnare med också nu under semestern, och berömmer och belönar bara när han spontant går på alla 4 – vilket är rätt ofta ändå 🙂 i övrigt så busar vi mer än vanligt hemma, gör lite enkla trix ibland bara för att det är kul, men då är jag noga att det blir såna som jag vet att han kan bra.

Med Milo så ligger fokus just nu på att leka mycket med oss, och med leksaker som vi väljer. Sen blir det massor av belöningar när Milo spontant söker kontakt på promenaderna, men annars får han mest göra som han vill just nu. Det blir lätt bara massa tjatande under promenaderna annars, så nu får han ledigt från det. Sen blir det mycket mys med fokus på avkoppling hemma. Och självklart får båda hundarna flera långpromenader där dom får springa lösa.

Även Embla har semester från agilityn just nu. Det var tackvare henne som jag införde det för alla 3 just dom här veckorna. På våran senaste agilityträning för 1,5 vecka sen så märktes det på henne att hon var trött i huvudet, redan från start. Så även när vi gjorde enkla övningar så märktes det att hon inte riktigt var med i huvudet ändå.. Så nu under hennes semester så ligger fokus, med mig, på långpromenader i skogen, där hon får min fulla uppmärksamhet hela tiden. Där VI har kul tillsammans, springer och busar, jagar bollar ihop och letar spännande pinnar i skogen. Tanken är att vi ska bygga upp relationen bättre, så jag inte bara är lektanten utan att hon också inser att det lönar sig att lyssna på mig, i alla lägen, så jag helst slipper bli arg på henne någon gång, och att hon såklart ska lära sig att ser lönar sig att vara nära mig och lyssna på vad jag säger. Så nu under tiden vi har semester från agilityn, så tränar vi lite annat såklart. Vi har börjat träna in ”Klara, färdiga…gå!” för att längre fram kunna ha med det kommandot i agilityn för att öka tempot lite. Jag har valt att köra konkurrensträning med det här kommandot också. Och än så länge verkar det funka skitbra! Jag har också börjat lägga på kommando när hon följer händerna, olika kommando för olika hand såklart. Detta är mest för att jag märkt att Embla har svårt att gå på högra sidan om mig, hon söker sig självmant till vänster hela tiden, likaså i agilityn även i dom lägena jag vill ha henne på höger. Så nu blir det att träna in kommando på att följa höger eller vänster hand.

Hur gör ni andra, låter ni hundarna få semester från träningen ibland?

Tills vi hörs nästa gång – kom ihåg att ha kul tillsammans med din hund!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s