Livet med en stressad hund

Vi har nu varit inne i en period där Dixon varit mer stressad än vanligt. Det har visserligen hängt i sig i drygt en månad nu kanske, men han har ändå bättre och sämre dagar. Just igår och idag har han sämre dagar, med allt vad det innebär. Han slickar på sina tassar så fort han får möjlighet, vilket ofta går över i ett frenetiskt gnagande efter en kort stund. Han kan lätt börja klia sig här och var, tills han får blödande sår. Och springer runt i 390 så fort han ska någonstans.

Mest är det springa som en galning från ett ställe till ett annat, sitta där och slicka/gnaga på tassarna en stund, sen springa som en galning till nästa ställe, klia sig hysteriskt, springa vidare och då halvt gnaga av ett av sina ben. Och så håller han på, hela dagarna.

Enda som hjälper är att linda in honom tight i en mysig fleecefilt, med all tassar och ben inuti och huvudet utanför (alltså att han inte kommer åt att slicka och gnaga). Och helst lägga sig jämte honom, prata lugnande, bara finnas där och andas.

image

Behöver jag ens säga att det är frustrerande att leva runt detta? Det är inte alltid man har tid att ligga i soffan hela dagarna, eller lust för den sakens skull. Det är inte alltid man har tålamod att för 100e gången på 20 minuter säga till Dixon att han inte ska gnaga av sig benet, eller klia tills det blöder. Ofta försöker jag lägga en hand emellan, och fysiskt stoppa honom, märker att det har bättre effekt, han blir mindre stressad då. Men det är inte alltid det finns varken tid eller möjlighet att gå fram till honom, lägga en hand mellan nos och ben och bryta beteendet.

Vissa dagar skäms jag över att jag är en sån dålig hundägare, som inte har tålamod till att vara lugn mot honom hela tiden. Vissa dagar mår jag dåligt över mig själv, att jag tappar tålamodet och blir arg på honom när han håller på och slickar, gnager och kliar sig. Jag VET ju att det bara blir värre om jag blir arg på honom, då blir han bara mer stressad = slickar, gnager och kliar sig ännu mer. Men vissa dagar är man själv inte på topp. Hur gärna man än vill vara den ”perfekta” hundägaren som alltid är lugn och glad, alltid tålmodig. Men vissa dagar går det bara inte, vissa dagar är tålamodet i botten och humöret är skit redan från start. Dessa dagar brukar jag gå en långpromenad, ensam, sen stänga in mig i badrummet och ta en låååååång, varm dusch med hög musik spelades. Då brukar jag ha avreagerat mig lagom för att kunna hålla mig själv i schakt resten av dagen.
Vissa dagar får man helt enkelt vara en dålig hundägare, en med dåligt samvete och inget tålamod. Ibland får man bara inse att det är mänskligt, och ge sig fan på att ha en bättre dag dagen efter istället.

Annonser

3 tankar om “Livet med en stressad hund

 1. Nu har jag aldrig varit in i din blogg tidigare, ingen aning om er bakgrund eller någonting kring ditt hundägande, MEN jag började tänka på en sak som många missar när de jobbar med stressade hundar. Vad äter hunden för foder? Min förra hund var väldigt energisk, omöjlig att lämna ensam pga det och hade nog blivit stressad och skitjobbig i ett annat hem.

  Efter mycket om och men hamnade jag att testa färskfoder och samma dag som jag började med det så lugnade hon ner sig något enormt. Ett tag senare gav jag torrfoder en dag, för att jag glömt tina färskfodret och hade kvar torrfoder. Genast var hon upp i varv igen. Att hon var upp i varv hängde alltså ihop med hur hon mådde av fodret, men då hon hade bra avföring, väldigt glansig päls, lätt för att bygga muskler, bra trampdynor osv så hade jag inte en tanke på att hon kanske inte mådde bra på fodret hon åt. Det var först när jag såg hur bra hon kunde må på ett annat foder som jag upptäckte skillnaden.

  Även om fodret kanske inte är orsaken till era problem så kanske det åtminstone kan hjälpa er lite mer i rätt riktning?

  • För att dra allt kort om Dixon. Han är en omplacering som kom till mig för drygt 2 år sen, när han var 3 år gammal. Han är en otroligt stressad och osäker hund i sig, som bitvis varit missförstådd tidigare. Vi jobbar dagligen med hans osäkerhet och stress, vilket har blivit otroligt mycket bättre! Men ibland blir det bakslag, när något i vardagens rutiner ändras, om så bara för en dag. Han är en otroligt känslig liten kille som ställer höga krav på mig som ägare. Men samtidigt är han världens gladaste och roligaste hund att ha att göra med när allt stämmer.

   Han får i dagsläget färskfoder, enda fodret han kan hålla hullet på, pga sin höga ämnesomsättning pga stressen. Ofta får han färskfoder i en kong eller liknande, för att lugnt och metodiskt få jobba för sin mat. Vissa dagar när han är som värst, så är det den enda mentala aktivering/utmaning han klarar av.

 2. Vet hur det är, och du är ingen dålig hundägare. Den stressen som en sådan hund har smittar av sig när man inte är på topp. Har levt med det många år och vet precis hur dålig man känner sig, men lyssna inte på den känslan ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s