Utvärdering: juli

Just nu under juli månad, med extrem värme, semester för vissa och otroligt mycket jobb för min del, så har jag inte riktigt hunnit med hundarnas träning så mycket som jag hade önskat. Men vi kör på med en utvärdering ändå, alltid bra att se hur långt man kommit i träningen.

Milo
– Få till ett bra ”nio” där han själv söker sig till position och håller den bra. Godishänderna kan få vara kvar vid riklig belöning, men han ska söka sig rätt av sig själv, på röstkommando, samt kunna söka sig rätt i position från båda hållen.
”Nio” har börjat bli bättre och bättre. Från höger håll behöver han fortfarande lite hjälp med handsignaler, men från vänster håll går det klockrent. Även att hålla positionen vid rörelse börjar gå bättre och bättre.
– Få bort skickhänderna i ”runt” och ”om”.
Skickhänderna har helt försvunnit. Ibland när han blir för ivrig kan han behöva lite hjälp med en liten knyck med huvudet eller liknande om vilket håll han ska ta.
– Få bort skickhänderna i ”snurr” och ”spinn”, samt kunna få in tricken i lite mer vardagliga sammanhang när hundarna inte räknar med det, här med viss hjälp.
Det är samma problem här som med ”runt” och ”om” – blir han för ivrig kan det bli lite tokigt ibland. Men för det mesta går det riktigt bra nu! Även i andra miljöer än hemma börjar det sitta otroligt bra.
– Börja träna på ”två” och ”sex”.
Detta har vi tyvärr inte hunnit med alls.
– Så smått börja introducera ”sick” (slalom mellan benen)
Detta har vi testat på någon gång bara, men inte tränat allt för mycket på denna månaden.

Fortsätta kämpa på med mer muskler och gå ner i vikt!
Vikten går stadigt neråt, och nu när den värsta värmen börjar avta så ska vi kommit igång med klövjeväskorna och dom långa skogspromenaderna igen.

Dixon
– Fortsätta kämpa på med ”runt” och ”om”. Helst få bort godishänderna.
Godishänderna behövs oftast lite som hjälp i början av varje träningspass med detta trick, men dom är på väg bort för varje varv han tar runt mig.
– Få bättre signalkontroll på ”snurr” och ”spinn”, så han verkligen LYSSNAR på ordet och inte tar hjälp av mitt kroppsspråk.
Han börjar lyssna bättre på orden, så länge han inte blir för ivrig, då kommer det lätt en ”snurr” oavsett vad jag ber honom om.
– Börja introducera ”nio”.
”Nio” har vi bara testat på så smått. Det jag märkt av är att han tycker det är obehagligt att vara under mig/mellan mina fötter, särskilt när jag rör mig. Så detta blir en rejäl utmaning.

– Vi ska också fortsätta med stressdämpande träning, kunna få honom lugn och trygg i svåra miljöer – här gäller det att jag verkligen kan ta mig tid till HONOM.
Stressen blir bättre och bättre, jag har hittat tillbaka till lugnet och tålamodet att hela tiden ligga ett steg före honom så jag hinner rädda upp situationen innan den uppstår.
– Fortsätta jobba upp en bra lekbelöning.
Som jag skrev igår så är mina hundar svåra att leka med när jag vill, men jag har hittat Dixons favoritleksak som jag gömt undan för att kunna ta nytta av vid träning och liknande. Vi har börjat flytta med oss leksaken ut ibland, och kanske hälften av gångerna är den rolig även då. Ett stort steg i rätt riktning!

Embla
– Fortsätta med alléslalomen, och så småningom göra skick från sneda vinklar.
Då jag tyvärr inte äger några egna slalompinnar så har jag inte haft möjlighet att träna på alléslalomen alls. Jag hoppas att det blir ändring på detta snart!
– Göra svårare skick in i tunneln, och framåtsändande/utåtskick med hopphindren.
Svårare skick mot tunneln börjar funka bra, men jag ska lägga ner ännu mera tid på det under kommande månad.
Framåtsändande/utåtskick mot hopphinder går bara bättre och bättre.

– Jobba vidare med ”Klara, färdiga…GÅ!”, kombinerat med konkurrensträning.
”Klara, färdiga…GÅ!” har vi jobbat lite med. Men det är svårt att få till dom träningarna eftersom jag vill göra det i kombination med konkurrensträning, och då behöver jag vara ensam med Embla än så länge. Däremot har jag tränat på mycket signalkontroll och stadga i denna övning, jag vill inte att hon sticker iväg innan ”GÅ!”, något som kan vara nog så svårt ibland.
– Jobba vidare med ”röd” och ”grön”, alltså söka sig till dom olika händerna.
Kommandona på dom olika händerna börjar bli bättre och bättre, men vi jobbar fortfarande på med att hon ska kunna göra blindbyten på detta sätt. Än så länge har vi inte tagit denna träningen till agilityrelaterad miljö.
– Testa på säcken någon gång.
Tyvärr har vi heller inte hunnit testa på säcken än, vilket till största delen berott på att jag vill ha medhjälpare första gångerna.

Tills vi hörs nästa gång – kom ihåg att ha kul tillsammans med din hund!

Annonser

4 tankar om “Utvärdering: juli

  • Jag började i juni, för att jag kände att jag behövde få ler struktur på träningen. Annars är jag lätt sån som bara skiter i allt som krånglar, och går vidare till nästa övning/trick.

   Men nu när det blir kurser till hösten med 2 av 3 hundar, så känner jag att det är viktigt att ta tag i det hela, göra mina ”läxor” bra osv, så jag får ut mesta möjliga av mina pengar 😛

   En månad kände jag var rätt lagom tid att ha på sig, då blir det ingen press att stressa igenom momenten. Och att ha realistiska krav/mål, så man har en chans att uppnå dom, trots att det kanske är en sjukvecka eller liknande. Och hellre ordet ”mål” är ”krav” eller ”utmaning”, dom låter så hårda och militäriska liksom. Jag vill helst att hundträningen ska vara så rolig och kravlös som möjligt 🙂

 1. Smart system med månadens mål! Nu har jag ju bara Gip som jag tränar målmedvetet med, men ska köra mer spår med mina hönor och utveckla det i höst. Skitbra ryggträning med nosen i backen.. och antijakt också såklart 🙂

  • Äsch, man kan ha mål även med dom andra, med Dixon ligger ju målen mest på kontakt och tillit och stressdämpande. Och tricks för att det är skoj 🙂 med Milo får vi se hur det går, vi har hela tiden bara tränat för att det är kul, kommer vi någon gång ut och tävlar så är det en ren bonus 🙂

   Det går att ha mål med all träning, VAD för mål är en helt annan sak.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s