Dåligt väder.

När det är dåligt väder här hemma, och framförallt inte hundarna vill gå ut och hitta på något (personligen älskar jag att gå i regn, men det känns onödigt att gå långpromenad utan hundarna), så brukar jag passa på att göra sånt där som man aldrig annars prioriterar. Tex tvätta öronen noga på hundarna, bada dom och ge superbehandling av deras skinn, klippa klorna, borsta tänderna extra noga osv. Idag är det en sån där dag här hemma. Regnet öser ner stundtals, åskan mullrar och en och annan blixt far över himlen.

Då passar jag på att smörja upp hundarnas läderkoppel så dom är mjuka och fina inför längre fram. Mina hundar har varsitt koppel till vardags, i läder. Sen har dom träningskoppel i nylon, men även finkoppel med tillhörande halsband, i läder. Dessutom har jag köpt ett till kelpien redan, som jag vill få mjukt och smidigt tills valpen kommer hem. Lika bra att börja i tid med andra ord 🙂

image

Jag brukar smörja mina koppel med läderfett som jag köpt i en hästaffär. Som gammal hästmänniska vet jag att lädertvål egentligen är bättre långsiktigt. Men jag vill få lite snabbare resultat, plus att jag vill få lädret mer ”impregnerat” som jag tycker det blir av fett.

image

Vad jag däremot är otroligt noga med är att ha en bomullstrasa att smörja med. Ofta tar jag någon gammal t-shirt eller linne som jag klipper lagom stora lappar ur. Gäller att kolla lappen med vad tyget innehåller bara. Tycker inte man får alls samma resultat när man smörjer in lädret med något polyestertyg eller liknande.

image

Sen får kopplen hänga på tork och gotta till sig i minst ett par timmar inne i badrummet. Jag brukar smörja dom väldigt riktigt, så lädret har möjlighet att dra åt sig precis så mycket fett det vill. Under denna tiden kan det bli fula fläckar på väggen om man hänger kopplet vid en vanlig vägg – därför passar badrummet perfekt. Plus att över själva stången där duschdraperiet hänger, där finns det gott om plats åt måååånga koppel!

Efter ett par timmar har.lädret dragit åt sig allt fettet som behövs. Är lädret helt torrt på ytan fortfarande, ös på med mer fett och vänta ytterligare ett par timmar. När det finns fett kvar på lädret, ta helt enkelt en bomullstrasa och torka av allt överblivet fett. Viktigt att se till så det är ett slätt tyg, utan massa vassa kanter eller sömmar som kan repa lädret. Det är lättare än man kan tro!

Efter detta har du ett koppel som är mjukt och smidigt, och betydligt mycket skönare att hålla i än tidigare!

Tills vi hörs nästa gång – kom ihåg att ha kul tillsammans med din hund!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s