Freestylekurs del 1

Idag var det Ä N T L I G E N dags, dagen med stort D. Som jag längtat, och räknat ner. Idag var det äntligen dags för freestylekursen tillsammans med Milo, på Kungliga hundar. Ju mer jag läst om det hela, om både Kungliga hundar och instruktören så har jag bara längtat ännu mer och känt att det här är rätt grej och ställe för mig med mina hundar. Förväntan har varit otroligt hög, och väntan nästan olidlig. Jag har planerat till förbannelse, packat om den rackarns träningsväskan fler gånger än jag kan räkna. Dom senaste 2 veckorna har väskan stått helt redo, enda som skulle i också var vatten och saft till mig och Milo. Jag vet ärligt inte hur många olika sorters godis som finns i min träningsväska, i olika små burkar och påsar eller i belöningstuben – har man svårmotiverade hundar så lär man sig att vara förberedd på det mesta och ha med mycket olika godisar att kunna växla mellan.

image
Det här hade jag med mig i väskan. Minst sagt mycket saker för ett litet träningspass på en timma. Men hellre att ha med för mycket saker än för lite enligt mig.

Jag och Cia kom såklart ner alldeles för tidigt till kursstället. Men hellre vara där för tidigt än att riskera att köra fel och komma för sent. Men till nästa gång behöver vi kanske inte vara ute i riktigt så god tid.. Men denna gången var det rätt skönt, vi hann känna av stället lite, montera upp våra burar i lugn och ro, rasta hundarna utan att behöva stressa.

När vi väl körde igång visade det sig att vi var en rätt liten grupp, med bara 6 ekipage. Alldeles lagom för en timmas kurs! Det var blandade åldrar och raser på hundarna, alltifrån en golden på 11 månader, till en samojed på drygt 1 år, till en sheltie, en större blandras och så Freja och Milo då. Kul med så olika hundar, som alla ändå ska syssla med samma sak 🙂

Vi fick börja med att gå igenom lite grunder, då reda på grundreglerna och lära oss skillnaden på HtM (25% förflyttningar/tricks och 75% positioner) och freestyle (25% positioner och 75% förflyttningar/tricks). Fick reda på vad som gäller med längd på programmen i framförallt klass 1, som är det som ligger närmast i tiden för oss som är tävlingsintresserade. Vad man ska tänka på med musikval osv. Helena gick även igenom vikten av att träna in varje rörelse åt båda håll!

Sen mjukstartade vi med ”snurr” och ”spinn”. Även om Milo kan dom hyfsat på kommando, trots att han blandar ihop dom lite ibland när han blir för ivrig, så fick vi ändå tips på hur vi ska gå vidare. Det viktigaste jag ska tänka på här är att göra det så oförutsägbart som möjligt, kanske köra tre snurrar på raken, för att sen svänga in ett buga, en spinn, ett ligg, två spinn osv. Det blir otroligt lätt att man fastnar i mönstret snurr, spinn, snurr, spinn.. Dessutom ska vi så tidigt som möjligt vänja hundarna vid att dom ska vara trygga med sitt trick på kommando, oavsett vad föraren gör. Så om vi ska köra snurr, så är det snurr oavsett om jag sitter på en stol, sitter rop huk, står upp, ligger ner eller klappar i händerna. När jag testade detta så smått, med att snurra själv varje gång Milo skulle snurra, så insåg jag att det hela nog var svårare för mig än för honom. Eftersom han lätt blandar ihop snurr och spinn, så vågade jag inte börja snurra innan jag såg att han tog rätt håll. Vi får helt klart öva mer på det. Tur vi har en hel vecka på oss att träna på våran läxa!

Sedan gick vi även igenom slalom mellan benen, något jag kommer kalla för ”zick”. Detta har vi ju så smått testat på innan, men jag fick bra tips för hur jag ska gå vidare. Tidigare har jag ju känt mig lite vilsen och testat lite olika metoder. Nu har jag bestämt mig för hur jag ska göra – locka med godis och jobba bort både godiset och hjälphänderna så fort som möjligt. Milo klarade redan ikväll tre slalombågar med hyfsat små hjälphänder. Gäller bara för matte att börja våga plocka bort händerna ännu mer, och lägga på kommando snart, sen så kan vi börja träna upp uthålligheten i tricket!

Vid det här laget hade det nästan gått en timma, och alla hundarna var mer eller mindre trötta. Så som avslutning fick vi alla testa att gå till olika typer av musik, försöka tänka vad för rörelser man kan ha till musiken och vad för känsla musiken förmedlar.

Överlag är jag riktigt förvånad för Milo, och stolt! Han skötte sig långt över förväntan, min lilla korv ❤ knappt något nosade i marken alls, och då var det ändå en inomhushall med matta vi tränade i = MYCKET dofter. Han lyssnade fint hela tiden och var full av energi och vilja att träna och lyssna på vad matte sa till honom. Och så bra han presterade, när jag väl vågade utmana honom lite mer. Jag är helt i chock fortfarande!

image
Milo sa att han minsann kunde vara på en egen stol. Även om den var lite läskig och skakade lite, så tog han sig dit helt på eget initiativ och stannade kvar tills jag sa till honom att hoppa ner.

Vi fick förresten reda på att till sista tillfället så ska vi alla få ha en liten ”uppvisning” där vi alla ska få testa på stt göra ett eget program. Nerverna sätter in redan nu för min del! Usch så jobbigt, ville bara dö när hon sa det. Men samtidigt är jag otroligt peppad, kanske får jag tummen ur och börjar finlira lite på ett klass 1 program, äntligen? Vem vet, till våren kanske vi kommer ut och börjar tävla? Det vore en helt fantastisk dröm. Oavsett, så har funderingar kring låtval redan börjat snurra i huvudet. Och motivationen till att träna på alla tricks, är högre än någonsin!

Tills vi hörs nästa gång – kom ihåg att ha kul tillsammans med din hund!

Annonser

2 tankar om “Freestylekurs del 1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s