Freestylekurs del 3

Igår var det dags för tredje kurstillfället i freestylen – tänk att vi redan gått hälften?! Milo var minst sagt övertaggad, han vet precis vad det är vi gör i den hallen nu. Riktigt skönt att han lärt sig stänga av nosen och fokusera på mig istället.

image

Fokuserad liten korvhund ❤

Vi började med att gå igenom externbelöning. Det är ju perfekt att ha när man planerar att tävla med sin hund längre fram, då den måste kunna hålla ihop en längre stund på banan utan belöning, men det kan vara bra att den vet att belöningen väntar av plan sen när matte sagt ett ”varsågod”. Milo har ju redan en rätt bra grunt med externbelöning, som för oss är godis i en skål. Jag har speciella burkar där jag bara förvarar godis, så ställer jag ner en sån på marken, så vet Milo mycket väl vad som finns i den! Däremot har han svårt för att ”vända ryggen till” skålen, någon kan ju faktiskt ta den. Och eftersom jag tidigare jobbat mycket med skålen framförallt vid platsliggning, så är det såklart det beteendet han bjuder på först när han ser skålen. Men efter lite lirkande och övertydliga signaler så gjorde han några snurrar och spinnar, någon puss och lite så. Det går sakta men säkert åt rätt håll!

Här tryckte vi även in ett litet ”backa” eftersom jag behövde få lite hjälp från instruktören med det. Och såklart gick det mycket bättre bara för att hon tittade på. Ibland blir man faktiskt inte glad när hunden presterar bra! 😛

Sen gick vi vidare med att lära hundarna hoppa över ett av våra ben utsträckta ben. Jag har inte bestämt mig för vad jag tror om detta trick än, iom Milos rygg. Men å andra sidan är det ju bara under inlärningen som det blir intensivt med massor av hopp, sen kör man ju kanske bara något hopp i programmet längre fram. Får vara noga med att träna korta pass och på bra underlag bara! Milo fattade snabbt vad som förväntades av honom och hade inga problem med att vi försvårade övningen lite genom att både flytta ut från hjälp föremålet, eller att höja benet. Det är bra studs i min lilla hund, och han älskar att hoppa.

Efter det gick vi igenom två övningar blandade i en typ. Vi ska lära hundarna att gå runt en pinne som vi håller i. Dels att lära hunden att gå varv efter varv runt pinnen, samtidigt som vi går runt men åt motsatt håll. Men man kan också lära hunden att bara runda pinnen, växelvis åt varje håll, samtidigt som man växlar hand att hålla pinnen i. Svårt att förklara.. Men jag har i alla fall valt att använda kommandona ”pinne” när jag har pinnen i höger hand och hunden går motsols, och ”stick” när pinnen är i min vänstra hand och hunden då går medsols. Detta var något Milo tyckte var mycket lurigt, så han tyckte att han behövde mycket hjälp och övertydliga signaler. Men med lite träning kommer det säkert ge sig, gäller bara att få honom att inse att han behöver tänka själv ibland.

image

Lurigt att gå runt pinnen och behöva tänka själv.

Sen var det dags för alla att välja mellan två trick. Antingen ”rulla runt” som jag valde bort pga att Milo tycker det är obehagligt att ens ligga på sidan. Det andra tricket var sitt fint/”kanin”, något vi redan har börjat träna på här hemma. Nu har vi gjort ett uppehåll på flera veckor från just det här tricket, men idag satt det riktigt bra! Enda jag kanske stör mig lite på är att han viftar, nästan som att han vinkar, med båda framtassarna. Men å andra sidan kanske han gör det för att hålla balansen, plus att det ser rätt gulligt ut. Får se om jag kanske orkar bemöda mig med att träna bort det längre fram, kanske på ett nytt kommando. Men med det här tricket valde vi att träna vidare med stadgan.

image

Viktigt att sträcka på sig ordentligt när man gör ”kanin”.

Som avslutning när vi alla fick träna med hundarna tillsammans till musik, så valde jag att lägga lite mer energi på backandet, nu när det faktiskt började bli bättre. Det gick riktigt bra, nu har han insett att han behöver gå bakåt. Har en liten idé om hur jag ska få backandet rakare och med bättre tempo, samt fokus på mig hela tiden – men jag måste testa det först innan jag skriver om det här.

Tills vi hörs nästa gång – kom ihåg att ha kul tillsammans med din hund!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s