Dag 6 – Renrasig eller blandras?

Jag är lite kluven till det här faktiskt, och känner lite att det beror på vad ägaren vill med sin hund. Jag har själv en av varje, men har valt att köpa renrasig nu vid nästa köp. Detta enbart pga att jag har ett syfte med min nästa hund, så jag vill ha större möjlighet att veta vad jag får.

Köper man renrasiga så finns det en rasbeskrivning som är gjord utifrån hur dom flesta hundar av denna ras är, det finns en rasstandard som är gjord utifrån hur den ”perfekta” hunden av denna rasen ska se ut. Föräldrarna är allt som oftast MH-testade och ska ha gjort veterinärundersökning för speciella rastypiska. Jag som köpare har alltså rätt så goda chanser att på ett ungefär veta vad för typ av hund jag kommer få, både fysiskt och psykiskt. Vilket är en stor fördel för mig vid detta hundköpet.

Köper man blandras så anser jag att man ska köpa första eller möjligtvis andra generationen. Generationer efter detta brukar det oftast komma fram allt det negativa istället.. Enligt min erfarenhet. Men jag tycker blandraser oftast är otroligt trevliga hundar, många av dom (om man köper från rätt generation) är oftast väldigt friska. Men eftersom det är flera raser i samma hund, så är det flera olika rasegenskaper som ibland kan krocka ordentligt, och det är svårt att förutse vad som slår hårdast när hunden är vuxen sen.

Ska man hålla på med blandrasavel, så tycker jag att man ska kolla upp föräldradjuren så noga det bara går, veterinärundersöka dom för alla rasbundna sjukdomar, som finns i ALLA raserna hunden har i sig. Dessutom tycker jag att man ska avla inom samma rasgrupp, det kan bli helt tokigt för hunden annars när det är flera olika instinkter som krockar med varann i hunden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s