Dag 7 – Hundsport

För det första tycker jag denna rubriken är lite oprecis. Det är svårt att veta vad dom tänkt på, vad som menas med ”hundsport” i det här fallet.. Är det min syn på hundsport generellt dom vill ha? Eller hundsporter jag tycker verkar roliga? Eller hundsporter jag sysslar med? Aja, jag får väl försöka gå igenom alla mina olika frågetecken då..

Min syn på hundsport generellt är att det tyvärr kan vara lite för prestationsinriktat, vara för mycket krav och prestige i det hela från människornas håll. Och detta leder till att man söker snabbare sätt att nå resultat, och någonstans på vägen lätt tappar bort vart man tycker gränsen går för vad som är okej och inte, och innan man vet ordet av är man plötsligt långt förbi den gränsen.. Man ser lätt att på ekipagen som tävlar på låg nivå så görs det för att det är roligt och då är det inte så noga med placering, ras på hunden eller ens linjer i rasen – man har sin hund som man tränar med för att ha kul tillsammans och har så smått hittat ut på tävlingsbanorna för att det går bra i träningen och man vill testa hur bra det egentligen går. Sen ju högre upp i klasserna ekipaget kommer, desto mer förändras deras attityd till tävlandet. Plötsligt är det inte bra att bli högt placerad, för man hamnade utanför pallen. Och plötsligt duger inte pallen längre, utan man måste vinna. Snart börjar prestationsångesten komma krypande, och man blir hårdare mot sin hund, sätter orimligt höga krav som det inte finns en chans att hunden kan nå, och man går från varje träningspass missnöjd. Den där glädjen att träna hund, göra något kul med sin hund, den har helt försvunnit så länge man inte vinner, om den ens finns där då..

Hundsport är för mig en lagsport, och det är noga att allt görs som ett team, hela tiden på nivå efter den svagaste länken. Varje träning ska vara uppbyggd för att lyckas, för att den svagaste länkens självförtroende ska kunna växa. Det är viktigt att hålla en positiv attityd hela tiden, och aldrig ställa krav som det inte finns en rimlig chans att nå. Och skulle man bli irriterad, på något vad som helst, gå av plan med en gång och avbryt träningen, för att inte tala om tävlingen – det ska verkligen ske för att det är enbart roligt, det ska ses som ett test där man kan checka av vad man behöver träna mer på.

Jag hoppa den senare attityden sprider sig mer och mer bland hundfolket med tävlingsambitioner. För just nu är det mest den förstnämnda attityden man ser på tävlingsbanorna..

Hundsporter jag skulle vilja testa på är framförallt drag. Det verkar sååå häftigt! Den dagen jag bor i hus på landet, med en nära till grusvägar och bättre träningsmöjligheter överlag utanför dörren, så kommer jag se till att skaffa två hundar som jag kan dra med, men också raser/individer jag kan träna annat med. Men draget verkar skitkul och riktigt häftigt!
I takt med att mitt intresse för vallraserna har vuxit, så har även intresset för vallningen sakta smugit sig på. Det är utan tvekan något jag vill testa på, både med en hund som redan kan, men också med en egen hund längre fram. Däremot är jag otroligt osäker på om jag bör låta Lilla brun (kelpievalpen som är på ingång i familjen snart) få valla alls. Då den hunden ska jobba på ett helt annat sätt där vallegenskaperna inte får finnas alls, så tänker jag att det kanske är oklokt att låta hunden valla annars.. Ja, det tåls att tänka på!

Hundsporter jag sysslar med och tycker är roliga är framförallt agility, freestyle och spår. Lydnaden är rolig också, men än så länge har jag inte haft rätt hund för att vilja satsa på det fullt ut.. Men en vacker dag så ska det finnas en lydnadshund hemma hos mig också!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s