Frysmarkering

Tanken är att till våren gå en kurs där Milo kan få göra det han gillar bäst – att använda sin nos. Alltså är planen att gå en kurs i specialsök ute hos Jessica på Motiverade Hundar. Men sån som jag är, så vill jag ju såklart träna in en bra markering redan innan – alltid kul att ha en bra grund/ett litet försprång på kursen 😉 efter mycket funderande hit och dit, så har jag beslutat mig för att ha frysmarkering. Det var det som kändes närmast till hands för Milo, även om han har riktigt svårt för att stå blickstilla. Men jämfört med sitt- eller framförallt liggmarkering, eller skallmarkering för den sakens skull, så är ändå frys det som jag tror är enklast att lära in.

Sagt och gjort, igår påbörjades träningen med frysmarkering. Eftersom jag lätt får att han ”checkar in” med mig alldeles för mycket när jag klickertränar, så fick jag snabbt tänka om med det här. Tanken föll snabbt på omvänt lockande, något jag tyvärr varit lite lat och inte tränat särskilt mycket med Milo. Han har dessutom lärt sig lite väl bra att en öppen hand får man inte ta ifrån, så han tycker det är enklast att TYDLIGT visa att han inte har intresse för den genom att vända bort huvudet. Ingen bra förutsättning för en frysmarkering med andra ord.

Pga detta fick vi tänka om med träningen igen, eftersom det omvända lockandet fick motsatt effekt nästan – när handen var nära men stängd så var det bra frys, men öppen hand så vinklade han bort huvudet direkt. Så just nu håller jag en sluten hand nära (så han ska se den när han står med nosen i backen), med den andra precis intill också för att snabbt kunna belöna. När han markerar föremålet vi tränar på, så öppnar jag handen och klickar samtidigt, för att sen ta belöning och ge, ur ”omvänt lockande handen”. Alltså håller jag på att betinga in att öppen hand är samma som ett klick, vilket betyder att ”du gör rätt, belöning är på väg”. Efter 3 små korta pass har det börjat gå bättre och bättre. Vem vet, när vintern är slut kanske vi har en bra frysmarkering 😉

Tills vi hörs nästa gång – kom ihåg att ha kul tillsammans med din hund!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s