Freestyle tävlingskurs på Kungliga Hundar

I helgen har jag och Milo varit iväg på kurs, tävlingskurs i freestyle närmare bestämt. Vi var totalt 4 ekipage på kursen, varav Milo var den enda lilla hunden. Milo hittade en briardtik på nästan 9 år som han blev helt kär i, hon däremot var lite tveksam till om hon verkligen ville ha en så ung och liten pojkvän..

Hur som helst! Vi började i vanlig ordning med att presentera oss, vad vi hade för tidigare erfarenhet och vad vi hade för mål. Jag måste säga att vi alla ändå var hyfsat på samma nivå – rätt skönt ändå när man känner att alla vill ungefär lika mycket.

Första övningen var störningsträning, där instruktör Helena stod i mitten och lockade på våran hund, och vi dom förare (och förhoppningsvis ekipage) gick runt i en ring på ganska stort avstånd, och berömde varje gång hunden valde att ta kontakt med oss, i övrigt skulle vi vara som en vandrande lyktstolpe. Alla hundarna skötte sig bra, men Milo var nog den som var ”sämst”. Han går gärna fram till folk för att kolla om dom har godis till honom, sån har han alltid varit. Får han inget godis, eller om jag säger till honom så håller han sig alltid vid mig. Men det är klart att han kan bli ännu bättre på att tåla störningar. Men jag har en plan för hur vi ska träna på det!

Näst ut på tur var att träna lite kroppskontroll och kroppsmedvetenhet där vi bland annat fick träna på att ligga groda, ha haktarget, höfttarget, gå i sidled och klossträning. Alla övningarna var riktigt roliga och är något som vi helt klart kommer använda mer i våran träning! Alltid kul att få tips på lite nya annorlunda övningar.

image

Älskade lilla korvhunden, den bästaste som finns! ❤

Efter lunch fick vi alla ha individuella pass med Helena, där vi fick träna på vad vi ville. Jag valde att få hjälp med att lära in backa, då Milo haft svårt att förstå det och jag inte kommit på något bra sätt att träna det på. I början förstod han inte alls vad det var han gjorde så bra hela tiden. Men efter ett tag lossnade det, och han började äntligen tänka bakåt!

Vi pratade även mycket om programbyggnad, kikade på massor av andra program för att kunna snappa upp hur andra tänkt kring musikval och programbyggnad, olika tricks som passar till olika typer av musik, hur man anpassar sig efter hundens tempo, hur man ger hunden lite andrum mitt under programmet osv. Riktigt intressant och lärorikt att få andra ögon och synpunkter på program jag redan kollat sönder, andra människor ser alltid detaljer man själv har missat.

På söndagen så fick vi börja med att bygga kedjor, planera vad för hjälper vi kan tänkas behöva osv, och ha någon som faktiskt kollar om man gör fler saker för att hjälpa än vad man var medveten om, att man utför kedjan på det sätt man hade tänkt sig.. Riktigt bra träning, och dessutom bra övning för mina nerver, eftersom jag redan då blev nervös, av att ha EN person som tittade på mig.

Efter kedjorna jobbade vi vidare med individuell träning med Helena, där jag valde att få hjälp med programbyggnad och låtval. Efter lite lurande hit och dit tycker jag att det blev riktigt bra. Nu gäller det bara att hårdträna så har vi ett riktigt bra program snart!

Lunch och rastning av alla hundarna, till Milos stora glädje fick han rastas tillsammans med sin kärlek, briarden Aisha. Oj vad mallig han var när han sprang runt och försökte visa upp sig för henne!

Efter rasten körde vi på med full fart igen, men nu fick hundarna vila lite. Vi mattarna fick i uppgift att gå runt i en fyrkant, tillsammans, och hela tiden hålla koll på vart dom andra var så vi var jämt fördelade i hela fyrkanten. Sen skulle vi tolka olika känslor, som tex glad, kär, ledsen, förvirrad, kaxig, nykär, arg, förälskad, blyg osv. Detta var en rolig, men otroligt svår uppgift. Jag är ganska stel av mig som person, har svårt att spela något och är inte den som visar särskilt mycket känslor över huvudtaget. Så det var svårt att förmedla den känslan vi skulle. Men väldigt nyttig övning! Sen gick vi vidare till att förmedla den känslan vi tyckte att musiken som spelades, hade. Här var det ju en tolkningsfråga, eftersom alla inte tycker att en låt förmedlar samma känsla. Så det var lite spännande att se hur dom andra i gruppen uppfattade varje låt, och valde att förmedla det dom hörde.

image

Trött korvhund vilar i sin bur, med hela godisarsenalet ovanför sig i väskan.

Avslutningsvis fick vi alla ytterligare egentid med Helena, där jag valde att fokusera på mitt låtval, se om jag hade tänkt rätt med uppdelningen osv, samt att vi diskuterade hur jag skulle få till en snygg övergång till det slutet jag ville ha.

Frågan är vem som var tröttast när vi alla åkte hem till vårat, efter en lång och intensiv helg, mattarna eller hundarna?

Tills vi hörs nästa gång – kom ihåg att ha kul tillsammans med din hund!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s