Inomhusträning del 4

Idag var det bara jag som åkte ut till HallåHund och tränade, lyckligtvis i sällskap av min mormor som skulle agera publik. Visserligen misstänkte jag att hon skulle vilja testa på lite också. Så tanken när jag byggde upp stationerna var att det ”inte skulle gå att misslyckas”, på så sätt blir inte min träning lika sårbar om någon annan vill testa på att köra lite. Tur Embla är så duktig på att känna av vem som kör henne och hur den personen är som förare. Ibland blir jag nästan rädd för hur bra hon är på att läsa av folk och situationer. Stationerna vi körde idag var:

image

Slalom, sektioner i serie:
Min tanke med att bygga upp slalomet såhär, är lite liknande den till varför man kör ett triangelslalom – att öka uthålligheten hos hunden. Just nu körde vi bara med två sektioner, det vill säga 8 pinnar, av den enkla anledningen att Embla orkar inte hålla ihop längre än så. Men nu kunde jag ändå höja energin och förväntan, genom att belöna lite oregelbundet – ibland mellan sektionerna, och ibland efter båda. Även om det blev en del hopp över bågarna framförallt i början av passet när hon var lite för ivrig, så funkade det riktigt bra att göra såhär. Helt klart ett vinnande koncept för oss! Nästa steg är att ställa dom i omvänd ordning, även att försvåra med jobbigare vinklar och annan position på mig.

image

Embla kör ett grymt bra slalom, här med min mormor som hjälpförare.

image

Bakombyte med 3 hinder:
Den här var egentligen mest för mig själv, jag får verkligen inte till det där rackarns bytet. Förstår aldrig, i praktiken, när det är jag ska ”kliva över svansen” och höja den nya handen. Måste verkligen nöta nöta nöta. Embla skötte sig grymt bra, när jag gjorde rätt.

Starter:
Starterna är redan hyfsat stabila, jag kan gå runt och hoppa massor, jag kan kasta bollar och liknande, sägs diverse olika ord utan att hon startar förrän hon fått rätt ord. Men däremot när jag ställer mig i startposition, då är det inte mycket stadga kvar. Vilket jag vill ha. Jag vill att hon ska sitta stabilt tills jag säger ”kör”, oavsett hur jag står, går eller vad jag gör över huvudtaget, jag vill veta att det BARA är rätt ord hon startar på. Så det la vi ner mycket tid på att träna på idag, att stoppa henne om hon tjuvade och ta tillbaka henne till starten – målet var att inte få belöningen i att hoppa dom gånger hon tjuvade. Efter lite övning gick det mycket bättre, då kunde jag skutta runt i startposition och säga diverse olika ord, det värsta som hände var att hon ställde sig upp (jag vill ha henne sittande i starten). Men med tanke på att hon tidigare hann ta två hinder innan jag fick stopp på henne när hon tjuvade, så var det här riktigt bra. Men bättre ska det bli, så det sitter på tävling sen!

Överlag idag var det en grymt bra träning. Flera bra genombrott, även om jag stundtals blev frustrerad när hon inte lyssnade och blev för ivrig. Men då hade jag is i magen, bröt övning och gick undan och lekte lite istället, för att få ut överskottsenergi och samtidigt ändra hennes känsla för mig (hon blir osäker och låg direkt om jag blir minsta lilla frustrerad). Riktigt bra träning, och jag hade med mig en trött tant hem som sov i bagaget hela vägen hem till Borås.

Tills vi hörs nästa gång – kom ihåg att ha kul tillsammans med din hund!

Annonser

En tanke på “Inomhusträning del 4

  1. Det är så roligt att läsa om vad min lilla busa gör på träningen. Blir så stolt! Vi har vid platsliggningsträning tränat mycket på att jag hoppar runt, skuttar, säger en massa ord – utom just det som hon ska lyssna på och hon är rätt duktig på det. Så fortsätt bara att nöta, hon kommer att fixa det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s