Klara, färdiga…..LEK!

Förra fredagen var jag iväg på föreläsning med Game on Dog, om belöningsutveckling. Där pratades det bland annat om hur bra lek är som belöning, och jag kände direkt motivation igen att ta tag i leken med hundarna. Jag har tidigare liksom gett upp när det gäller mina hundar och deras lekande, på mitt initiativ. Men nu efter föreläsningen så var motivationen och inspirationen på topp. Nu ska vi minsann ta tag i det här med lekandet igen, denna gången SKA vi lyckas, på ett eller annat sätt. Så jag har kollat på dom leksakerna vi har, pimpat vissa av dom för att dom ska bli roligare eller uppmuntra till lek lite mer.

image

Nr 1. jag har valt att pimpa ett av favoritgosedjuren, med en 1,5 meter lång elastisk fleecefläta. Gosedjuret har dessutom en pip, som hundarna tycker är helfestligt! Tanken är att kunna få fram lite jaktinstinkt hos hundarna med en långa fleeceflätan, så jag kan dra leksaken fram och tillbaka i lite högre hastighet och att hundarna slipper känna att jag ”äger” leksaken när jag tvingas luta mig över den om jag håller den i handen. Så det här tror jag riktigt mycket på!

image

Jag har dessutom valt att pimpa igelkotten lite extra, med ett par godisbitar i tåtarna som blev över när jag knöt fast igelkotten. I såna här lägen är enda gången jag ger frolic till mina hundar, och det är enbart för att dom går igång så på lukten av frolic. Min tanke är att dom alltså ska jaga leksaken, kanske kampa lite lätt med den och sen ”belönas” leken med att dom får äta godis, FRÅN leksaken. Förhoppningsvis kommer detta hjälpa till att trigga leken lite med hundarna.

image

Nr 2. en bäver med ett helfestligt ljud som hundarna blir helt tokiga av att höra. Tänk lite hur gräsänderna låter när dom ”pratar” med varann. Denna är dessutom rätt så stor (tänk kanin i naturlig storlek) och har lite rolig konsistens, ungefär som ett dött djur. Jag har stora förhoppningar på denna!

image

Nr 3. en bläckfisk jag redan vet att Dixon älskar. Den är stor och lealös, jätterolig att skaka till döds. Dessutom gör alla tentakler det perfekt för matte att hugga tag i någon och göra om dödar-leken till kamp. Nu gäller det bara att få Dixon att leka med den på annat ställe än hemma, eller hemma fast när jag vill.

image

Nr 4. en hol-ee roller (storlek S) med en rådjurssvans i stoppad och en pipleksak. Tillsammans med en väldigt elastisk fleecefläta tror jag denna kan bli riktigt rolig, det finns ALLA möjligheter för denna leksaken!

image

Nr 5. en noshörning! Denna var riktigt rolig när den var precis ny, hundarna älskade den verkligen. Men efter ca en vecka var matte dum nog och gjorde som man ”ska” – tog bort den roliga leksaken för att kunna använda till belöning. När den sen tagits fram igen för lek med hundarna, då har den inte varit alls rolig. Men det ska ändras på, den ska bli lika rolig igen som den var från början. Att den dessutom är elastisk lite här och var, har pip i varje fot och i huvudet gör knappast saken sämre.

image

Nr 6. en kaninkampis med ett fjädrande handtag, som uppbyggt för att vara en suverän kampleksak.

image

Jag har dessutom pimpat den lite extra, med både pip i och några bitar vom, för att få upp intresset för den ännu mer. Kaninlukten verkade det inte som att någon av hundarna brydde sig om..

image

Nr 7. en egengjord kampfläta i fleece. Jag har medvetet lämnat lite tåtar här och var, just för att kunna göra som på bilden – sätta fast frolic på. Här är det som med igelkotten, dom jagar och kampar lite först, och får sen ”belöning” för leken via godis. Min förhoppning är ju sen att leken ska bli såpass rolig att det kanske inte behövs något godis, att leken är belöning nog. Men tills vidare så kan vi göra såhär, för att höja värdet på leken.

image

Nr 8. självklart måste ju dom klassiska IKEA-råttorna vara med. Säg den hund som inte gillar dessa? Mina hundar är såklart inget undantag. Nu ska vi bara ändra så dom kan leka med råttorna när jag vill, och på andra ställen än hemma.

image

Nr 9. en kaninskinnsboll, med pip i dessutom och en liten svans så man kan få igång jakten lite och även lite lätt kamp. Den här var också en favorit när den var ny, såpass rolig att Dixon försökte äta upp den och drog loss två stora bitar skinn. Efter det blev matte feg, och tog bort den igen. Men nu ska den fram och lekas med igen. Går den sönder får matte snällt köpa en ny, inget mer med det!

image

Nr 10. kattleksaker med kattmynta och bjällra. Fick tipset av en kompis att testa kattmynta, tydligen kan det få igång svårlekta hundar. Och visst har hundarna intresse för leksakerna, men dom har inte riktigt börjat leka med dom än..

image

Nr 11. en snusdosa full med godis. Även om det inte är någon superleksak, så är det ändå något man kan leka med för att sen tillsammans öppna ”skatten” och finna massa gott godis att smaska i sig.

image

Nr 12. en överljudspipmojj. En pipleksak som helt enkelt har så högt pip så det mänskliga örat kan inte höra pipet, vilket däremot hundarna kan. Så hundarna kan pipa på hur mycket som vill, utan att någon någonsin försöker tysta dom. Dessutom funkar leksaken superbra att både kasta och även kampa med lite försiktigt.

image

Nr 13. en liten plyschbörs som troligtvis egentligen är till för att ha pengar i. Men här hos oss är den full med godis istället. Och precis som med snusdosan går det att leka med denna, för att jag och någon av hundarna tillsammans ska öppna våran skatt/byte och hitta massa smarrigt godis inuti, som man såklart äter direkt ur börsen.

image

Dessutom ligger det ett extra koppel med i träningsväskan, för att jag lätt ska kunna knäppa i det i någon leksak och därför lättare få igång jaltbeteendet hos mina hundar.

Allt detta, plus mängder av olika godisar (och även vattenskål och vatten) finns alltid i min träningsväska. Jag har närmare 15 olika sorters godisar med mig, för mina hundar är kräsna, och det som var gott ena dagen behöver nödvändigtvis inte vara gott nästa dag. Eller det som dög att äta hemma i vardagsrummet behöver nödvändigtvis inte duga på kurs eller gruppträning. Dessutom vill jag kunna använda olika typer av godis till olika träning. Vill vi få mer energi i träningen kanske inte mjukost är optimalt att använda, då jag gärna kastar godisarna för att höja energin och tempot, och det blir opraktiskt att kasta mjukost. Men ska jag träna stadga kanske det är mer passande med godis som räcker länge, tex mjukost. Sen har jag godis med olika smaklighet eftersom jag inte alltid vill ha en för ivrig hund vilket jag lätt kan få med väldigt gott godis.

image

Det är mer grejer än man kan tro som får plats i den där träningsväskan. Ibland blir tom jag själv förvånad över hur mycket jag får i.

Tills vi hörs nästa gång – kom ihåg att ha kul tillsammans med din hund!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s