Att leva med en autistisk hund.

image
Lilla hund vad jag älskar dig! Vad du hjälpt mig mycket genom livet, fått mig att växa som människa och som hundägare.

Sedan Dixon flyttade hem till mig, så har jag alltid vetat att han är speciell, annorlunda. Men jag öppnade mitt hem för honom ändå, lät honom bli en del av min familj och älskar honom minst lika mycket som om han vore på något annat sätt. Även om jag ibland kan tänka att mitt liv vore enklare om Dixon vore ”normal”, så jag har aldrig ångrat att jag tog över honom. Dixon är bland det bästa jag har i mitt liv, och överlägset det bästa beslut jag någonsin tagit. Men våran väg har varit krokig, vi har fått många bakslag och ibland stått still och trampat i all oändlighet.  Men jag har ändå lärt mig så fantastiskt mycket av att leva med honom, både om mig själv, om honom, om ”problemhundar”, och om hur folk funkar och tänker. För det är just folk som egentligen är vårat största problem i dagsläget! Att folk inte har förståelse, att folk inte kan ta enkla anvisningar och direktiv om hur dom ska hantera min hund.

Jag brukar ofta skojja om att Dixon är ett särbarn, men det ligger mycket sanning i det också. Då jag själv jobbar som personlig assistent till en person som går på särskola, och tidigare haft jobb som elevassistent på särskola och även som personlig assistent i hemmet hos olika personer – bland annat personer med autism. Och jag känner igen många av deras egenskaper och beteenden i Dixon. Därför har jag börjat läsa på om det finns autism hos hund. Än så länge har det inte forskats särskilt mycket på det, och forskarna har olika åsikter om det faktiskt finns eller inte. Men eftersom det är konstaterat att hundar kan ha psykiska sjukdomar, så tänker jag att varför skulle dom inte kunna ha något åt det autistiska hållet? Många pratar om ADHD hos hundar, depression är även det ett vanligt samtalsämne när det gäller hundar. Varför skulle dom inte då kunna ha något åt det autistiska hållet? För att göra det enkelt för andra som kanske misstänker något liknande hos sin hund eller bara är nyfiken på hur jag tänker och vad för tecken jag tycker mig se, så har jag här listat några av dom grejerna här nedan.

– Fastnar otroligt lätt i repetitiva beteenden, särskilt vid stress/oro, tex att slicka eller gnaga på tassarna, klia sig tills det blöder och han gnäller av smärta, slicka sig om nosen….

– Har otroligt svårt för att samspela med andra hundar, går helst undan helt och hållet och bara undviker samspel. Måste han kommunicera med andra hundar, då visar han ofta för små signaler eller alldeles för stora, han har med andra ord svårt att veta vad som är lagom, när han väl kommunicerar med andra hundar. Detta märks även när han är med Milo, det tog närmare 2 år innan Milo helt lärde sig att förstå Dixons signaler.

– Dixon har även svårt att samspela med människor – sådana utanför familjen är han oftast livrädd för, och med oss i familjen har han samma svårigheter som med hundar; att visa lagom stora/tydliga signaler, det blir lätt för lite eller för mycket.

– Han trivs med fasta rutiner, inte just med klockslag på dygnet, men i vilken ordning man gör vad, och HUR man gör saker och ting. Han blir väldigt stressad och orolig så fort man gör något annorlunda.

– Han blir lätt stressad och orolig när han är i situationer där han inte vet vad som förväntas av honom, och det krävs 5-10 gånger i samma situation där allt sker likadant varje gång, för att han ska landa i det hela och veta vad han förväntas göra.

– Nya miljöer är inget Dixon trivs med, han går gärna på samma ställen. Går vi på nya ställen så stannar han ofta och försöker vända, går han lös kan han även börja springa tillbaka hemåt/till bilen/till bekanta miljöer. Det märks att han blir stressad och osäker när det är nya ställen han ska vistas på.

– Även om Dixon är en mycket intelligent hund så märks det att han inte tänker särskilt kreativt – trickträning är helt hopplöst med honom eftersom han alltid bjuder på samma 3-4 tricks som han kan, funkar inte dom så ger han upp och går till sist. I hans värld är det liksom bara dessa trick som är ”träning” för honom, att lära sig nya saker ligger inte på hans världskarta, han förstår inte meningen med det alls – trots att jag har sånt han i vanliga fall ser som superbelöning. Han ser helt enkelt ingen mening med att lära sig mer grejer, eftersom han redan tycker att han kan tillräckligt med tricks.

– Han fastnar lätt i olika mönster och rutiner, även sådant man inte lär in, men han är (ibland FÖR mycket) uppmärksam på olika mönster och rutiner, och apar lätt efter dom – även om det ibland inte alls är sånt som matten vill.

– Noga med att allt görs likadant hela tiden, tex HUR jag förbereder maten, vart jag ställer matskålarna, vad jag gör under tiden hundarna äter osv osv, görs det inte likadant blir han stressad. När vi hade flyttat förra året tex så åt han inte på en vecka, förutom det lilla jag lyckades ”tvinga” i honom.

Han har mycket tvångstankar, framförallt att hålla sig ren! Han står i 45-60 minuter efter varje promenad och tvättar sig, enbart för att han ”måste”. Försöker man bryta blir han stressad och orolig istället. Han kan till och med stanna på promenaderna om vi går på smutsiga ställen och börja tvätta sig, för att han får panik av att vara smutsig helt enkelt.

Nu vet jag att många av er som läser det här bara tänker att han är dåligt social- och/eller miljötränad, vilket delvis också stämmer. Han har även dåliga gener, hört från flera håll att hundar från hans kennel haft olika problem, bland annat psykiska, för att uppfödaren ibland avlat på dåliga föräldradjur. Men jag har träffat hundar som är dåligt miljötränade eller knappt socialtränade från att dom är valpar, även träffat sådana med mentala problem som osäkerhet och stress pga dåliga gener. Men jag tycker att det är mer än så med Dixon.. När dom som driver dagiset där han gick innan, som har totalt mer än 50 års professionell erfarenhet av hundar fördelat på främst 2 personer, en av dom har tidigare jobbat på djursjukhus och var då otroligt duktig på problemhundar – om båda dom säger att Dixon är den svåraste hund dom någonsin träffat. Ja, då är det inte den lättaste och mest okomplicerade hund jag köpt mig helt klart. Så jag misstänker helt enkelt att Dixon har något inom det autistiska spektrat, och han hade troligtvis haft åtminstone någon sådan diagnos om han var människa.

Om någon av er andra har erfarenhet av det här, eller har några tankar och funderingar får ni gärna kommentera här. Alla kommentarer är dolda tills jag valt att godkänna dom, så alla är välkomna att skriva, även om man inte vill att ens kommentar ska synas för allmänheten sen.

Är det så att någon skulle vilja läsa lite om autism hos hund, så kan ni klicka er vidare på DENNA länken och läsa lite mer.

Tills vi hörs nästa gång – kom ihåg att ha kul tillsammans med din hund!

Annonser

3 tankar om “Att leva med en autistisk hund.

 1. Erkänner att jag skumläste lite nu (men stjärnmarkerat för att läsa än bättre senare 🙂 ).
  Min luddpelle diskuterade en gammal, eg pensionerad, veterinär och jag ADHD på, på alldeles väldigt fullt allvar.
  Jag känner väldigt väl det t.ex. det med HUR saker görs, i vilken ordning.
  Jag ska som sagt gärna läsa bättre och gärna också kolla några saker jag skrivit om Assar, för detta är väldigt intressant och spännande tycker jag!
  PUSS till lille vännen från mig!

 2. Jättehäftigt att få läsa ditt blogginlägg! 🙂 Jag har nämligen en hund som vi har skämtat om och på fullt allvar tror att han har aspergers syndrom. Det var tydligare när han var yngre eftersom han nu har förstått att han kan få något av andra människor (oftast godis).
  Han tycker om rutiner, även om det funkar med konstiga dagar. Han älskar hörn och måste hitta ett bra hörnställe att sova på på nya platser. Det tar evigheter innan han släpper in folk i sin ”flock”, men har som sagt lärt sig att okända människor kan ha godis. I hundflockar fungerar han bra, men han förstår inte när andra hundar leker eller vill leka med honom.
  Han har också ganska dålig kroppskontroll/fysiskt närmande(mys) på många olika sätt som är lite svåra att förklara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s