Utvärdering: december

Milo:

– Bättre uthållighet och signalkontroll på ”röd/grön” samt förståelse för vilken hand som är vilken.
Signalkontrollen börjar sitta hyfsat bra, och även uthålligheten i tricket. Nu måste vi bara lägga på större störningar, så blir tricket helt klart för tävling sen.
– Börja träna in ”front”, att han åtminstone förstår vart han ska placera sig.
Vi har påbörjat träningen, och hjälper jag honom bara till rätt position så håller han den relativt bra sen. Men jag vill att han ska kunna söka sig till rätt position bara jag ger kommando. Det kommer väl längre fram gissar jag.
– Kunna backa oavsett vad jag än gör (framförallt om jag kryper eller står still på alla 4).
Bakandet börjar bli bättre, däremot behöver vi fortfarande ”värma upp” det intill en vägg, för att han ska koppla vad kommandot innebär.
– Kunna sitta still ca 10 sekunder när jag går runt honom, helst utan godis som fokuspunkt.
Detta har vi ändrat till ”ligg” i programmet, eftersom ”sitt” i dagsläget var för svårt, med för kort tid att träna in det på. Men med ”ligget” går det jättebra!
– Öka uthålligheten i kedjor och trick.
Den blir bara bättre och bättre. Oregelbundna belöningar är helt klart rätt melodi för oss!
– Störningsträna alla trick och kedjor, i olika miljöer, med olika tycker av störningar, olika tider på dygnet – han ska ALLTID kunna vara beredd på att träna kortare kedjor.
Milo är duktig på det här, matte är mindre duktig på att faktiskt lägga på störningar på vår träning. Men när matten gör det, är hunden duktig.

– Fortsätta med vattenträningen en gång i veckan.
Vi kämpar på med intervallerna i vattnet. Nu har vi även börjat lägga på lite lättare simpass i slutet av gå-träningen, mest för att vänja honom vid att simma.
– Gärna komplettera vattenträningen med tex rullband och/eller pilatesboll någon gång ibland.
Detta har vi tyvärr inte haft riktigt tid till att hinna med än. Vill även dubbelkolla med Anna hur jag ska lägga upp rullbandsträningen.
– Lek-kampanjen!
…har vi lagt på is. Insåg att det hjälper inte vad jag än gör, ingen av mina hundar tycker om att leka, förutom när dom själva tar initiativ till det. Och då spelar det ingen roll om jag plockar bort alla leksaker eller inte – dom leker enbart när dom vill ändå.

Dixon
– Fortsätta med medvetenheten i ”ben”.
Han gör tricket riktigt bra, får bättre förståelse för vilket ben han ska ta, för varje gång vi tränar. Såå kul att se hans framsteg, och hur roligt han tycker det är.
– Även medvetenheten i ”åttan” behöver jobbas vidare med.
Det här blir bättre och bättre. Men behövs fortfarande godis-/lockhänder till viss del.
– Kroppskontroll såsom klossträning och ligga groda.
Logga groda jobbar vi en del med, och klossträning försökte vi med. Tyvärr är Dixon känslig med sina tassar, så bara det blev ett stort problem med träningen. Vi försöka öva kroppskontroll och framförallt bakdelkontroll på andra sätt istället, men bättre ska bli bli.
– Stadgan i ”kanin”.
Börjar få riktigt fin stadga och kan sitta riktigt länge nu och nästintill blickstilla.
– Signalkontroll på ”buga”.
Detta tricket har han av någon anledning inte alls velat göra det senaste. Varför vet jag inte, men jag tänker inte försöka med honom om han inte vill. Kanske att han fpr ont i knän/rygg när han gör det tricket?

– Jobba vidare med vattenträningen minst en gång i veckan.
Simningen går bättre och bättre, inte alls lika panikartat längre och vi kör även på längre och fler intervaller. Snart kan vi kanske gå över till att promenera lite i vattnet också. Samtidigt som vi förbereder inför simträning hos Anna, genom att ”miljöträna” vid bassängen varje gång vi är där.
– Börja testa rullband och/eller pilatesboll en gång/vecka.
Tyvärr har vi inte hunnit med detta, men hoppas få tid till det under början på nästa år.
– Lek-kampanjen!
…har vi lagt på is. Insåg att det hjälper inte vad jag än gör, ingen av mina hundar tycker om att leka, förutom när dom själva tar initiativ till det. Och då spelar det ingen roll om jag plockar bort alla leksaker eller inte – dom leker enbart när dom vill ändå.

Embla
– Slalom, bygga på med lite högre tempo och svårare vinklar, kanske hinder innan/efter också, men hålla oss på 8 pinnar och bågar ett tag till.
Ofrivilligt fick vi börja plocka bort bågar på senaste agilityträningen, eftersom flera av bågarna var sönder. Men jag kommer behålla 2-4 bågar att kunna sätta där det finns svårigheter, för sig hjälpa, när vi lägger på svårigheter utanför slalomet som tex hinder innan/efter, högre tempo på föraren, högre tempo innan slalomet osv.
– Att verkligen LYSSNA på vad jag ber henne om, inte låsa för mycket på någon gammal uppgift/övning.
Här har jag börjat växla mycket oftare mellan olika övningar, på samma banuppbyggnad. Att vi kanske bara kör varje övning 1-2 gånger i rad innan vi byter till något annat ett litet tag, för att sen byta tillbaka igen. Det har gjort henne mer uppmärksam på mig, vad jag säger och visar, istället för att tänka att ”jag kan det här!” som hon tycktes göra innan.
– Signalkontroll på ”säcken”.
Tyvärr inte hunnit med alls.
– Öva vidare på ”runt”.
Samma här, tyvärr inte hunnit med alls.
– Även jobba vidare med staketet, att hon ska hålla koll på mina händer och axlar – och jag ska inte ge mig förrän hon gör rätt!
Samma gäller här, på den enda agilityträningen vi haft denna månad så har vi heller inte hunnit med att jobba med staketet…
– Bakombyten – jag måste verkligen lära mig det här.
…och inte heller med bakombytena.

– Fortsätta med våra terrängpromenader, helst i djup mossa eller kanske snö delar av promenaden, i skritt och i koppel. Annars förbättra konditionen med lååååånga promenader där hon får springa lös mycket, helst i backar.
Detta har vi däremot hunnit med hyfsat bra. Så härligt att få se henne jobba ordentligt med musklerna och verkligen ta i. Ska man klara att vara agilityhund och lite äldre, gäller det att hålla kroppen i trim!

Tills vi hörs nästa gång – kom ihåg att ha kul tillsammans med din hund!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s