Gula hundar

Något jag inte tycker man kan påpeka nog mycket är att ge extra utrymme till hundar som behöver det! Då jag själv har hundar som inte uppskattar att folk kommer fram i tid och otid, så är det här med gula hundar något jag kämpar mycket för. Tyvärr är konceptet gula hundar inte särskilt spritt i Sverige som man skulle önskat, vilket lägger desto mer ansvar på oss som äger gula hundar, att upplysa folk om vad det innebär.

image

Att en hund markeras gult behöver inte betyda att den är ”aggressiv” på något sätt, vilket folk gärna vill tro. En hund kan bli gulmarkerad av andra orsaker, tex tik under löp, hunden har en smittsam sjukdom, det är en blivande tjänstehund som inte ska hälsas på när den är under träning.. Ja, det finns mängder med anledningar till att en hund behöver lite extra utrymme.

image

Det råder många delade åsikter kring det här med gula hundar. Vissa tycker att man, genom att marknadsföra det här med gula hundar, menar på att det då är helt okej för allmänheten att gå fram till inte-gulmarkerade hundar hur som helst, utan att behöva fråga, och att ägaren till den gulmarkerade hundar samtidigt friskriver sig från allt ansvar OM hunden tex skulle bita. Så tänker inte jag! Jag tycker att folk fortfarande måste fråga innan dom får klappa en hund, och ägare har fortfarande ansvar för allt som eventuellt händer. Men kan vissa hundar få lite extra utrymme, att allmänheten kanske inte ens kommer fram och frågar om dom får klappa, då kan det hända att man ger den hunden en bra skjuts i rätt riktning vad det gäller träningen. Och om ägaren kan vara säker på att folk ger det extra utrymme hunden kräver, så innebär det med största sannolikhet en mer avslappnad ägare, vilket leder till en lugnare och tryggare hund, på sikt. I mina ögon har vi alltså bara att vinna på det här konceptet.

Jag brukar gulmarkera Dixon i vissa situationer, men jag tar inte för givet att folk vet vad det innebär. Däremot försöker jag upplysa alla som kommer fram och pratar, om att när en hund har en gul scarf runt halsen eller gult band på kopplet, så betyder det att hunden vill ha lite extra utrymme, och oavsett vad hunden visar för signaler så ska man ignorera hunden förutsatt att ägaren inte sagt annat. För våran del har det hjälpt bra, och Dixon har blivit tryggare i pressade situationer eftersom vi båda vet att folk inte kommer komma fram till honom på samma sätt som dom gjort innan.

Men vi tänker komplettera våran gula scarf med ett annat inköp, en Julius K9 IDC sele, med specialbeställda skyltar på där det står ”KLAPPA INTE!”. Det finns även olika reflexvästar och liknande tjänstertäcken som går att få med texten ”Klappa inte, jag tränar” och liknande. Jag tycker det är bra att det uppmärksammas i samhället att alla hundar inte uppskattar att folk kommer fram, men det kräver såklart också att man inte glömmer av normalt folkvett när det gäller alla andra hundar som inte är markerade – MAN SKALL ALLTID FRÅGA OM LOV INNAN MAN KLAPPAR EN HUND!

Tills vi hörs nästa gång – kom ihåg att ha kul tillsammans med din hund!

Annonser

En tanke på “Gula hundar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s