Minihunden på agilityträning

Idag fick jag chansen att få testa en ny hund, som jag ska börja träna med framöver. Marley har fått en egen flik i menyn, där det kommer byggas på med mer information ju mer jag lär känna honom. Så håll lite koll där framöver, tills vidare får ni nöja er med det jag skriver under hans kategori här i bloggen istället. Marley är i stort sett helt grön när det gäller agility, så det blir mycket grundträning med honom framöver.

image

Stadga i att kunna bli lämnad i starten. Det är ett svårt moment med helt ny förare, ny miljö plus två läskiga goldens som skällde lite då och då. Men när chauffören (jag) lyckades säga rätt kommando så gick det iaf rätt så bra. Även om jag vill att hundarna ska ha bra sug framåt, så vill jag ändå att dom ska lära sig från början att det inte lönar sig att tjuvstarta, så denna träningen börjar jag med med en gång. Den farten det eventuellt innebär att vi tappar för att hunden blir något ”bromsad”, det tränar jag hellre upp sen.

image

Suga på snusdosan! När man har en hund som inte gillar lek så mycket, så får man komma på andra sätt att få belöningar med mycket energi i. Jag väljer att använda mig av snusdosor, eftersom dom är små och enkla att ha i handen eller fickan när man springer på banan, den är enkel att kasta, och den är ändå såpass ”rolig” att många hundar faktiskt börjar leka lite lätt med den, iaf ”dribblar” runt med den lite i väntan på att man ska öppna. Så den lägger vi mycket fokus på just nu – snusdosan är ROOOOOOLIG!

image

Jag väljer att ha som ett ”lager” i själva dosan, och sen belöna ur locket i locket. Lägger alltså dit en liten godis innan jag kör hunden, så att jag kan kasta fram snusdosan, rusa fram och öppna det lilla locket med en gång så finns belöningen där! Att ha ”lager” i det stora facket har även som fördel att det blir lite roligt och peppande skrammel för hunden.

image

Kommandot ”fram” på hinder är något jag börjar träna in tidigt också. För mig innebär det att man bygger ett värde i att ta hindren, men även ett stort värde i att springa fort ”dit näsan pekar”, jag vill inte att han ska tänka alls på om det är ett hopphinder, en tunnel eller ens ett balanshinder framför honom, han ska suga på dom lika mycket ändå. Så både kommandot ”fram” håller vi på att träna in med denna övning, och lägger samtidigt ett stort värde i att ta hindren, annars uteblir belöningen.

image

Tunnelsug! Något som är såå viktigt att hundarna har bra, och dessutom något som brukar vara väldigt lätt att träna upp. Det märktes att Marley tyckte det var riktigt kul att springa genom tunnlarna, men han sökte inte öppningar så bra själv än – vilket inte är så konstigt eftersom han är väldigt grön än så länge. Så det ska det tränas på, MASSOR! Idag hann vi med både kort, rak tunnel och längre lite lätt böjd. Vi lyckades till och med ta båda tunnlarna i följd!
image

Ungefär så här såg kombinationen med tunnlarna ut.

image

Överlag tyckte jag Marley skötte sig riktigt bra på dagens träning. Särskilt med tanke på att vi inte alls känner varandra sedan innan, har bara träffats på någon promenad innan men inte hälsat eller lärt känna varann på det sättet. Han är en modig och duktig kille som vågar lyssna och lita på en nästan helt främmande människa. Nu ska vi bara lära känna varann ordentligt innan vi kan fokusera helt på att utvecklas i agilityn. Men det är en hund jag helt klart ser fram emot att få följa utvecklingen av, ska bli spännande att se vart han är till sommaren när vi hunnit träna massa mer.

Tills vi hörs nästa gång – kom ihåg att ha kul tillsammans med din hund!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s