Träning hela dagen med fluffhunden!

image

Idag har vi varit med våran lilla blondingrupp (alla hundarna är blonda) och tränat på Hundspektra. Det är nyöppnade träningshallar som vi fått i Borås precis, och självklart var jag tvungen att provträna där. Kommer även bli en provträning med Embla i agilityhallen och en freestyleträning med Milo i träningshallen innan jag lämnar ett helt färdigt omdöme, men än så länge är omdömet bra! Och jag har svårt att tänka mig att det kommer bli annat längre fram 😀 image

image

Slalomet fortsatte vi med idag. Och jag måste bara säga WOW! Sådan otrolig utveckling sedan sist. Sist fick jag visa mycket tydligt hela vägen, bågarna tyckte Marley att man kunde hoppa över hälften av gångerna, eller krypa under. Men idag rättade han sig fint om han råkade gå emot någon av dom, han gick nära pinnarna och hade ett bra tempo hela tiden. Det var nog bara en eller två gånger han smet under sista bågen, men det var när jag gjorde det för svårt genom att springa lite för långt bort. Men han var verkligen såå duktig idag! Vi körde på med 6 pinnar, med endast en båge per pinne (sist körde vi med 4 pinnar och dubbla bågar). Ska bli spännande att se hur snabbt han lär sig detta hinder. Funderingarna kring kurs har börjat snurra igen, både angående OM vi ska gå kurs, isf VART och även vilken nivå. Jaja, det tåls att funderas på ett tag till helt klart.
(ursäkta att bilderna är lite suddiga, fick ta stillbilder från filmen)

image

”Fram” är något vi kommer nöta ett bra tag framöver. Ett så effektivt sätt att få in hindersug och även bra fart i det hela. Perfekt att kunna ta till kommandot ”fram” längre fram i träningen sen, när vi kör banor och jag kanske inte riktigt hinner springa med hela vägen. Hindersuget behöver bli bättre, just nu drar han gärna ut på kanten mot mig om jag inte springer med armen ÖVER hinderstöden och visar vart han ska ta vägen. Men vi jobbar på det!

image

”Hopp” är även det ett kommando vi börjat träna lite på. Här har jag valt att klicka in det hela. Att visa mot hindret med handen på den sidan hunden står på, säga kommandot och sedan klicka så snart han tagit hindret. På så sätt tänker jag att han lär sig att självständigt kunna ta hinder längre fram, samt att vi redan nu börjar jobba in grunderna att titta på händerna – eftersom jag redan nu väljer att fåna upp honom efter hindret med motsatta handen och belöna ur, alltså att han går som i en stor och vid åtta runt hindret. Tror det här kommer bli bra, med lite träning bara. Självklart även kombinerat med andra metoder att lära in värde i hindren och även kommandot ”hopp”, men just nu börjar vi med det här – någonstans måste man ju börja.

image

Tunnelsuget är det minsann inget fel på iaf. Nu är det till och med så bra att Marley glömt av vad det betyder att sitta kvar i starten, så fort jag försvinner framför tunneln så han inte ser mig över kanten längre, så springer han så fort så fort in i tunneln och flyger ut med en väldig fart på andra sidan. Vet inte hur många gånger vi fick köra om innan jag lyckades få honom att sitta kvar tillräckligt länge för att jag ska hinna fram till andra ändan av tunneln, sätta mig ner och få fram kameran och hinna ta kort. Men till sist så lyckades jag! Nu ska vi börja jobba med tunnelsuget i svårare vinklar, börja få in kommandot och liknande. Men suget och farten är där nu iaf!

 

image

Lockträning körde vi också en del (tyvärr kom det inte med på kort) och även vilade lite mellan passen. Vi hade hyrt hallen i 2 timmar, så för att en liten fluffhund ska orka med hela träningen krävs det lite vila då och då. ”Det här gräset var mysigt att ligga på” sa Marley och la sig nöjt på sidan, för att sen åla över på rygg och bli kliad på magen.

image

Efter träningen åkte vi och köpte lite mat till delar av mattarna, eftersom vi sedan skulle iväg på mer äventyr. Vi passade även på att åka iväg till ett sportfält som ligger i närheten för att kunna släppa hundarna. Där blev det lek och bus, matte-hund. Jag försökte få igång Marley att vilja leka med kaninleksaken vi lekt med i början av varje agilityträning dom 2 senaste gångerna, men utomhus var den inte alls intressant. Det var desto roligare att bara springa och köra jage med mig. Så vi sprang ikapp en hel del över fotbollsplanen, mumsade på lite godis (Marley) och bara hade det härligt. Vi andra gick ju igenom skaren på snön, så det var tungt för oss att springa, men Marley han sprang glatt och lätt ovanpå skaren. Ibland har det minsann sina fördelar att vara liten och inte väga så mycket!

image

En vardagslydnadskurs fick vi vara med på lite helt plötsligt också. Skulle egentligen bara vara chaufförer, och tänkte att vi kanske kunde fått sitta i ett hörn och träna på lite kontakt. Men vi blev medbjudna som en del i gruppen istället, och fick göra samma saker som alla andra. Kul att lite oväntat få gå kurs när man inte hade tänkt det. Stackars Marley var helt slut när jag körde hem honom, efter 2 timmars agility, massa lek och bus i va 30 minuter, sedan en kurs på 1,5 timma också. Han fick minsann jobba ordentligt det lilla fluffet idag! Här nedan är några av dom övningar vi fick göra.

– U-sväng med ”sitt” (fotposition) – detta märktes det att Marley redan gjort mycket med sin matte L, för han snappade upp det här grymt snabbt vad vi skulle göra!

– Kontaktövningen pendeln, går ut på att man står med armarna rakt ut, som ett T, med godis i varje hand. Så fort hunden (som sitter framför dig) söker ögonkontakt, så beröm och belöna genom att kasta en godis på marken och säga ”varsågod”. Ställ dig sedan upprätt igen och vänta på ögonkontakt, för att berömma och belöna igen, denna gången på andra sidan om dig, ur andra handen. Marley förstod väldigt snabbt att det fanns godis i mina händer, och testade i början att stirra stint på ena handen och skälla, i förhoppning att godiset skulle komma. När det inte gjorde det, tittade han på mig istället och fick då beröm och belöning. Nästa gång testade han igen att skälla på ena handen och sedan titta på mig, och fick godis. Jag insåg snabbt att han hade skapat en kedja, så direkt när han hade ätit upp godiset så gjorde jag pussljud, för att få hans uppmärksamhet, och när han sökte ögonkontakt (utan skall!) så berömde jag och belönade. Ganska snabbt släppte han försöken med skallen, och sökte ögonkontakt tyst och fint istället.

– Gummibandsinkallning – här släppte vi en godis på marken, sprang allt vad vi orkade åt andra hållet och ropade på hunden när den hade ätit upp, släppte sedan en till godis på marken när hunden var på väg mot oss, och då vände vi och sprang tillbaka till det första stället, ropade på hunden och släppte en godis, osv. Jag valde att använda ordet ”här”, eftersom det är något jag kommer använda mig av i agilityn sen också, för att ”hämta in” honom mot mig. Lika bra att bygga värde i att komma snabbt in till mig på det kommandot, redan nu.

– Hälsa fint/vara uppbunden lugnt. Hälsa fint var inga som helt problem för Marley, han var totalt ointresserad av personen han skulle ”hälsa” på. Så efter bara två gånger där han visat noll intresse för henne och istället satt vid min sida med superfin kontakt med mig, så valde vi att bryta där och istället växla hund. Så Marley fick sitta bunden vid sidan om och träna på det, under tiden jag hjälpte den andra tjejen att vara störning åt hennes hund. Marley fick ett godisregn där han var bunden innan jag gick ifrån honom. När han började skälla för att godiset var slut, så väntade jag tills han tystnade en kort stund, för att då rusa tillbaka och ge honom ett nytt godisregn. Snart insåg han att det lönade sig att sitta tyst när han var bunden, för då fick han massa godis. Ska helt klart fortsätta denna träning framöver med honom!

Position sju tränade vi också lite på, under tiden dom andra gjorde övningar som jag inte kände passade oss. Han börjar inse vart det lönar sig att gå, och följer fint. Nu ska vi bara jobba upp en ännu bättre position innan vi börjar kika på uthålligheten i positionen.

Här kommer även en liten film från dagens träning

Tills vi hörs nästa gång – kom ihåg att ha kul tillsammans med din hund!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s