Freestylekurs för Ulrika Persson, dag 1

image

Efter den obligatoriska presentationsrundan som är i början på varje kurs, där jag faktiskt kände eller iaf kände igen alla kursdeltagarna – alltid skönt att iaf veta vilka dom andra är. Vi körde sen igång med lite uppvärmning innan första övningen som gick ut på att transportera oss mellan två konor med hjälp av 3 tricks – men med ett litet krux att vi fick inte göra följande tricks:
– Slalom
– Fotgående
– Snurr/spinn

Jag valde att använda mig av:
– Nio + backa i position
– Runt
– Ben

Sen fick vi göra om hela övningen, och inte göra samma rörelser som sist,och heller inte dom 3 ”förbjudna” tricksen.
Jag valde följande:
– Hopp över ben
– Stand
– Backa, med mig krypandes

Vidare till nästa övning, två stolar utplacerade med liknande avstånd som mellan konorna. Här skulle vi mattar sitta på ena stolen, sedan ta oss på ett smidigt sätt till den andra stolen, och sätta oss. Vi fick en stund på oss att träna. Jag valde ganska direkt att utnyttja att Milo är såpass liten så han kommer under stolen.
Här är den lilla kedjan jag satte ihop:
– Åtta mellan benen när jag sitter på stolen
– Slalom mellan benen som transportsträcka
– Hopp under stolen (var en liten pinne mellan frambenen på stolen som gick att hoppa över)
– Sitta kvar under stolen under tiden jag satte mig
– Hopp fram från stolen och sätta sig mellan mina fötter
Jag fick bra kritik från Ulrika för att jag utnyttjade stolen och Milos lilla storlek så bra. Kul!

Vi gick sedan vidare med att lyssna igenom flera olika låtar, och spåna kring vad för känsla låten förmedlar, vad för tema man kan ha, kläder, rekvisita, rörelser osv. Riktigt kul att höra hur vissa tolkade låtarna, om dom inte visste vilken film låten varit med i tex. Men jag tycker ändå alla hade liknande idé om känslan i låten, för det mesta, även om vi då kunde ha delade åsikter om själva temat beroende på om man sett filmen eller inte.

Vi fick sedan även lyssna på knappt en minut av en låt, ett par gånger om och lite spontant och snabbt bygga ihop en programidé för att förmedla känslan i låten för att sedan visa upp inför dom andra vad vi hade tänkt oss. Jag tyckte det var riktigt svårt just att förmedla känslan i låten eftersom jag är obekväm med sådant som kräver lite ”teater” från mig, men just därför är det här en otroligt bra och nyttig övning för mig!

image

Efter lunch körde vi på med lite mer HtM. Det är ju en sport jag inte lagt så mycket fokus på med någon av mina hundar, eftersom dom inte gillar det strikta med så styrda positioner som HtMen innebär. Men jag är ändå intresserad av sporten och vill lära mig mer om den till längre fram. Vi gick bland annat igenom hur man kan lära in positionerna, vad man ska tänka på när man planerar programmet beroende på hur bra varje position är (man vill tex inte visa upp en rak hund men som är för långt fram vid tex fotgående, från sidan så domaren ser att den är för långt fram men missar att hunden är spikrak) och hur man därför visar upp hundens styrkor.

Vi fick även göra en övning där vi gick mellan konor, i ett stort kryss. Detta gav oss 3 olika transportsträckor där vi skulle ha hunden i någon HtM-position och sedan på ett flytigt sätt göra en övergång till annan position inför nästa sträcka. Kul övning som jag kommer använda mig av mycket även längre fram, helt klart!

image

Vi avslutade dagen med lite trickträning, där vi fick möjlighet att be om hjälp med olika tricks som vi har problem med. Jag och Milo har länge haft problem med att han backar otroligt snett ut från mig, åt båda hållen, men att backa rakt ut från mig tycker han plötsligt är otroligt svårt. Jag har innan försökt med baktasstarget, för att få bukt med problemet, men då har Milo inte alls fattat grejen. Nu däremot fattade han det väldigt snabbt och började suga bakåt mot targeten. Nu jobbar vi bara på att få bättre distans på det hela, och på sikt att jag ska kunna göra lite mer vad jag vill, samt att få bättre signalkontroll. Men det gick otroligt mycket bättre bara på en liten stunds träning!
På bilden sitter visserligen Milo på targeten, det råkade bli så för att jag skulle ha bättre stadga på targeten men utan att riskera att förstöra grunden på tricket.

image

Jag valde även att börja jobba in ett nytt trick, att backa runt mig. Jag har tidigare tänkt att detta tricket kanske varit lite för svårt för Milo och att det skulle röra ihop backandet. Men nu testade jag och Milo fick till det riktigt bra rätt så omgående. Såå kul att se att han börjat tänka själv så mycket mer sen vi började med freestylen. Han har blivit mer lättlärd och snappar upp små saker på ett helt annat sätt, kopplar ihop saker på ett bättre sätt än innan. Av den sista tiden på dagen valde jag även att börja lägga bättre signalkontroll på bugandet och även stadgan i tricket.

image

En trött hund och matte spenderade hela allahjärtansdagskvällen under en filt i soffan halvsovandes och laddar inför morgondagens nästa kursdag.

Tills vi hörs nästa gång – kom ihåg att ha kul tillsammans med din hund!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s