Det här med hundförarvästar…

…är något det pratas om och funderas på i all oändlighet känns det som! Jag vet inte hur många gånger jag sett frågan i diverse olika hundgrupper på facebook om vad för hundförarväst som egentligen är bäst. Och såklart är det en smaksak, en individfråga, beror på vad för hund man har, vad man tränar och vad för krav man ställer på sin väst. Men jag tänkte ändå försöka räta ut några frågetecken, och förklara åtminstone hur jag tänker när det gäller västar och vad jag föredrar.

image
Hurtta lifeguard träningsväst
Detta var den första västen jag köpte, främst egentligen för att ha en snygg reflexväst där jag dessutom alltid kunde ha godis liggandes i en ficka – så det bara var att ta med västen när jag skulle ut på promenad, och ändå kunna veta att allt som kan tänkas behöva var med i den. Efter denna västen blev jag fast i själva väst-världen. Jag insåg verkligen det bra med att ha hundförarväst! Förutom den klara färgen denna västen har, så man kan gå säker i skogen även under jakten, så älskade jag dessutom just det där att kunna ha något hundigt, som är förberett inför alla promenader med godis, bajspåsar och liknande. Men också det fantastiska med en genomgående ryggficka, sååå underbart! Efter att jag köpte denna västen är det en självklarhet för mig att ha väst på i stort sett varje promenad, och framförallt där hundarna kommer gå lösa. Jag vet att många använder sin ryggficka i västarna till diverse olika leksaker och träningsredskap men i denna västen har jag enbart mina koppel i ryggfickan. Jag har storlek XS i denna västen, och jag i vanliga fall M/38 i andra kläder. Så Hurttas västar är stora i storleken, som många redan vet om. Denna har dessutom ett resår i midjan som ibland kan åka upp lite, därför ser jag alltid till att ha ett långt linne under så västen får lite ”fäste” i linnet och därför håller sig på plats.

image
Hurtta motivation agilityväst
Agilityvästen var väst nr 2 jag köpte. Denna har lite fler finesser än lifeguard-västen, och är dessutom lite mer diskret och stilren i både färg och utseende, vilket jag gärna vill ha när man är iväg och tränar på klubben, någon inomhushall eller liknande. Denna västen har också en genomgående ryggficka, där jag antingen förvarar kopplen, men oftast är det någon leksak som ligger där. I denna väst finns dessutom ett lite ”fodral” eller en liten ”påse” att sätta i framfickorna, så man kan ha äckelgodis utan att själva västen blir sölig och äcklig, utan det är bara att plocka ur innerfickan som sitter fast med kardborreband, och tvätta när man tycker det behövs. Jag älskar verkligen denna västen, den är precis lagom med allt! Även på denna västen har jag XS. Jag tycker rent generellt att alla Hurttas västar håller samma storlek, men att alla är större än motsvarande storlek i andra märken. Denna har dragsko längst ner på västen istället för resår som det är i lifeguard-västen, så denna håller sig lättare på plats då den inte sitter åt riktigt lika tight mot kroppen, och därför sitter den mer still.

image
Hurtta motivation lydnadsväst
Detta är den nyaste av mina västar. Denna ska broderas så snart jag övertalat sambon att göra en snygg logga till mig, så denna kommer att användas i lägen när man syns mycket, som marknadsföring av vem jag är eller vad man ska säga. Det kommer vara min egna logga och teamnamn på, samarbetspartners och sponsorers logga plus min egna bloggadress så folk kan hitta hit. Den kommer att användas på kurser, läger, tävlingar och större gruppträningar i första hand.

Denna väst har mängder med fickor, ringar och andra slags fästen. Såpass många att jag inte ens kan lista ut vad man ska använda alla till. Men den är otroligt snygg och bekväm, jag har den gärna och ofta på mig. Så när den är broderad och snygg har jag en känsla av att denna kommer bli min nya favorit. Här har jag också valt XS, vissa säger att dom här är något större än dom andra västarna. Inget jag märkt av alls däremot. Denna västen har dragsko både i midjan och längst ner på västen, allt för att få en så bra passform som möjligt.

image
HelsiTar träningskjol
En träningskjol är det nyaste köpet jag gjort. Jag vet att det inte är en väst, men den får vara med i detta inlägget ändå eftersom det finns i stort sett samma funktioner som hos en väst. Denna kjolen kommer mest användas under den varmaste delen av året, när det är för varmt att ha väst på sig. Jag har även planer på att denna kommer användas flitigt på promenader där jag gärna vill kunna ha med godis, bajspåsar, kanske någon leksak, någonstans att lägga nycklar och mobil samt koppel, men känner att en väst känns lite väl överambitiöst.

Planen är också att köpa en till sen (viktigt att färgmatcha!) och brodera den, så är det något som kommer vara med på alla träningar och tävlingar med Milo i freestylen. Med honom vill jag gärna lära honom att alltid springa till en viss sak där belöningen finns ute för tävlingsbanan, och tänker att en träningskjol är enkel för honom att se, enkel för folk att se och komma ihåg att flytta med tillsammans med kopplet, plus att det ALLTID kommer finnas godis i den. Dessutom är det enkelt att bygga värde i kjolen om man har med den på ett par träningar och Milo inser att det alltid finns godis i den.

Träningskjolen har två stora framfickor där man enkelt får i allt från godis till bajspåsar. Det finns dessutom en dragkedjeförsedd ficka på ena sidan fram, samt två mindre fickor med kardborreknäppning, som är perfekt till att ha tex mobilen i. Det finns också en stor genomgående ryggficka med höga kanter så man kan proppa den full med saker utan att behöva oroa sig för att något trillar ut, men det är enda enkelt att komma åt och få ur det som ligger i. Kjolen är försedd med både en klämma och em ring för att kunna fästa tex en klicker, nummerlapp på tävling osv. Jag trivs otroligt bra med denna kjolen! Jag valde storlek S på min kjol, då jag inte vill att den ska sitta för tight, men ändå inte vara fladdrig. Jag blev otroligt nöjd med storleken. Men väljer man mellan två olika storlekar så röstar jag för den större storlek, då det annars kan bli svårt att få upp leksaker ur bakfickan om kjolen blir för tight.

image
Hurtta motivation sprint, belöningsväska
Även om detta är långtifrån en väst, så ville jag ändå ha med den i detta inlägget. En belöningsväska är något jag brukar använda om jag tex ska gå en sväng med hundarna i stan, för att miljöträna, passivitetsträna eller liknande. I vissa lägen vill jag kanske inte gå i full hundmundering och kan därför välja att hänga på mig en belöningsväska men ha mina vanliga kläder till. Belöningsväskan är inget som syns jättetydligt, den är hyfsat diskret och drar inget fokus till sig. Ändå har jag med mig massor av godis, bajspåsar, får till och med plats med en mindre leksak eller träningsredskap som tex dummy, apportbock eller liknande. Denna är en stor favorit redan, och kommer bli det ännu mer när vi får hem våran valp eftersom jag då kommer kunna ha med mig ALLT jag behöver genom att bara rycka med väskan på vägen ut genom dörren. Denna finns bara i en storlek, och går att justera väldigt bra. Har inte stött på någon som inte kunnat ha denna väska, eftersom den är såpass justerbar.

Tills vi hörs nästa gång – kom ihåg att ha kul tillsammans med din hund!

Annonser

2 tankar om “Det här med hundförarvästar…

  1. Tack! Äntligen en bra förklaring på skillnad, fördel och nackdel med västarna! Beställer oftast via nätet och då är det svårt att veta. Saknar dock info om storlek. Jag har en motivations väst från Hurtta men får ha XS eftersom de är så stora i storleken.

  2. tycker hurttavästarna generellt håller dålig kvalité. Speciellt lydnadsvästen, mina fickor gick sönder efter en vecka och nästan alla andra jag pratat med har haft samma problem. Nu har jag bytt till arrack softshell och är så nöjd. Den är mindre prasslig, sitter bättre på mig, men har framförallt bättre kvalité 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s